[Recenze] | Jim C. Hines - (Ne)šťastné konce


Jim C. Hines - (Ne)šťastné konce


Popelka, Růženka a Sněhurka - to jsou tři hlavní protagonistky tohoto příběhu. Popelčin manžel (princ Armand) se stane obětí únosu a Popelka je ochotna vrhnout se do jakéhokoli nebezpečí, jen aby ho zachránila. V tom ji mají pomoci Talie - jinak řečeno Růženka - a Sněha. Jak to asi dopadne, když se autor série o goblinu Jigovi pustí do trochu jiného soudku?

Daniela - neboli Popelka, Talie (Růženka) a Sněha (Sněhurka, i když toto oslovení nemá ráda) se musí přes všechny možné překážky dostat do Víliny, země Feyů, kde drží uneseného prince Armanda, Danielina muže. Hlavní problém však tkví v tom, že se jim do cesty nemilosrdně staví Stázka se Šarlotou, Danieliny nevlastní sestry a Armandovy únoskyně. Normální pomstychtivé holky by nebylo těžké porazit, ale když ty zprvu nevinně vypadající slečny k tomu všemu používají magii, je to o něco složitější…

Čtenáři, kteří již četli sérii Goblin Jig, musí uznat, že autor nastavil laťku vcelku vysoko. Kniha začíná celkem klidně - začátek se věnuje příběhu Daniely (tedy Popelky, jak se čtenář ihned dozví), který se o něco málo liší od toho, který je všeobecně znám z pohádek. Po nějaké chvíli se příběh rozvíjí a nabývá na akčnosti. Vtáhne tak čtenáře tak do víru dění docela (ne)čekaným způsobem.
Jim C. Hines má pro psaní tohoto druhu fantasy jistě sklony. Nechybí zde typicky komické situace, které se přímo nabízejí pro vsazení vtipné hlášky. Typ hrdinů je rovněž stejný - bytost, u níž je nemyslitelné, aby podávala heroické výkony. Zkrátka pocit, že čtenář čte pohádku převyprávěnou sklerotickým dědečkem, čtenáře zasahuje na každé stránce. Hlavně díky krásně pozměněným příběhům těchto tří holek, které vyvrací jakékoli tvrzení, že čtenář o nich ví již vše.
Na druhou stranu věčné souboje mohou také omrzet, navíc s vědomím, že tato trojka je téměř neporazitelná. Dalo by se říci, že Jim C. Hines má příběh propracovaný, ale chybí tomu hlavní myšlenka, která by dílo oživila a dala tomu nový rozměr, který čtenář s oblibou vyhledává. Nezbývá než doufat, že se tohoto nedostatku Hines v dalších dílech zbaví.
Není nic nového si - pro všechny známý příběh - upravit pro sebe a vytvořit tak něco jiného. Hinesovi se to vcelku podařilo. Knize chybí vtip a smělý nápad, který by průměrně, dobře rozvíjející se sérii, vylepšil. Lidem se přeci jen líbí všelicos, ale kdo ví, s čím Jim C. Hines přijde s jeho dalším dílem.

Název: (Ne)šťastné konce
Autor: Jim C. Hines
Série: Princezny #1
Originál: DAW Books, 2009
Česko: Fantom Print, 2010
Formát: 223 stran, paperback
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Scott Fischer
Tagy: Fantasy, Humor


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Minotaur (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Fantom Print.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »