[Návody & rady] | Psaní recenzí - strast nebo slast?


Psaní recenzí

strast nebo slast?


Psaní recenzí je ošemetná věc. Člověk jejím prostřednictvím sděluje lidem v jeho okolí své myšlenky, pocity a dojmy a mnohdy tak nevědomě přenáší svůj názor na druhé. Lidé, kteří jeho recenzi čtou, vstřebávají informace, které chtěl (ať už úmyslně či neúmyslně) recenzent sdělit a na jejím základě si ve větší nebo menší míře (to je zcela individuální) vytváří na zrecenzovanou věc svůj vlastní obrázek. Recenzent tak svým způsobem podbízí názor ostatním a díky tomu si musí dost dobře rozmyslet, co všechno v recenzi zmíní, co naopak opomene napsat a jak také tu svou myšlenku podá. Proto na sobě nese jistou tíhu zodpovědnosti. A já se rozhodl, že bych se v pár bodech s vámi podělil o své zkušenosti, které jsem za dobu nabývání své žurnalistické praxe získal.

1) Kdy začít?

Pro někoho možná bezpředmětný bod. Pokud ano, pokračujte prosím dál, ale pro ostatní se tu trochu rozepíšu. Mnohdy je tento bod docela opomíjen, což je pro mně někdy dost zarážející. Já osobně jsem začal se svými prvními recenzemi v patnácti a myslím, že právě tento věk je tou nejspodnější hranicí, kdy začít psát recenze. Respektive zhruba od čtrnácti let.
Důvody jsou nasnadě - myšlenky toho človíčka v "recenzi" nebudou ucelené, ba naopak různě zpřeházené. Navíc, co tam bude vše psát? Dokáže napsat smysluplnou stránkovou recenzi? S největší pravděpodobností ne. Nemá dostatečnou slovní zásobu ani pořádně načteno, aby mohl srovnávat s klasikou v daném žánru či soudobými díly. Ale pokud přeci jen někdo z vás mlaďochů čte tyto řádky, nebojte se toho. Zkuste to. Já ovšem říkám, že to nebude čistokrevná recenze, spíše jakýsi druh komentáře.

2) Co recenzovat?

Pohybujeme se ve světě knih, takže to teď vztáhnu na literaturu. Recenzujte co vás baví. Není totiž nic horšího, než že dostanete příkaz napsat recenzi na knihu, která vás totálně nudila. Zkuste si zmapovat, jaký je váš oblíbený žánr. Pokud to již víte, tak super. A pokud chcete experimentovat s jinými žánry? Ještě lepší! Jen si dejte pozor na to, co jsem psal výše - z knih z neznámého území (rozumějte, z jiného žánru) si vybírejte pečlivě, pročítejte anotace, popřípadě namátkou recenze ostatních (jestliže jsou k dispozici), ale pouze tak, aby vás to neovlivnilo při psaní té vaší. Rozhodně nedoporučuji si hrát na Ashe a provozovat styl á la "Chyť je všechny!". Zkuste si zprvu vybírat knihy, od kterých už alespoň trochu víte, co očekávat, a také kratší knihy. Následné hodnocení napíšete snáze (bude ucelenější, myšlenky se vám nebudou zbytečně moc rozutíkat).
Pokud na chvíli upustíme od knih, tak recenzovat se dá skoro všechno. Dále třeba filmy, seriály, hudbu (tedy hudební CD a DVD), CD s mluveným slovem apod. Stačí jen mít zájem a chuť psát.

3) Délka recenze

Obecně má mít recenze zhruba 3500 znaků vč. mezer. Tj. asi jedna stránka ve Wordu. Konečná délka však záleží jen a jen na vás, ta se taky tak trochu odvíjí od toho, co všechno do recenze zakomponujete (viz další bod). Jestli se bojíte, že je vaše recenze krátká, tak žádný strach. Minirecenze se uznávají taky (alespoň já je uznávám). Pokud je text delší, tak to vůbec nevadí, jen pozor, abyste to nepřepískli. Osobně snesu recenzi na jednu knihu do dvou stránek A4 ve Wordu a i to už je na mě docela hodně. Klasickou jednostránkovou recenzí tedy rozhodně nic nepokazíte!

4) Obsah recenze

I tento bod je opět hodně o individuálnímu přístupu každého recenzenta. Já zde mohu pouze napsat, co vše obsahují mé recenze. Jestliže si k těm svým nějaký prvek přidáte, to už je zcela na vás (buďto to bude špatně nebo naopak inovativní).
Mé recenze se z velké míry skládají z následujících částí:

  • Titulek - respektive název recenze, který můžete buďto vyplnit jménem autora a názvem knihy, nebo zvolit něco, co je krátké a dostatečně vystihne obsah recenze (příkladem může být recenze na Mapu času)

  • Perex - to je ten tučný odstavec, který nějakým způsobem sumarizuje recenzi či slouží jako jakési "intro" k recenzi

  • Děj knihy - opravdu stručný nástin děje (já osobně ho převypravuji svými vlastními slovy), který by měl být v poměru k samotné recenzi 1/3 (1 = děj / 3 = samotná recenze)

  • "Kladné mezitulky" - nic jiného mě nenapadlo... jedná se zkrátka o část recenze, kde líčíte kladné vlastnosti knihy (co se vám líbilo, jaký to na vás udělalo dojem apod.), k těmto odstavcům přiřazujete mezititulky - něco jako titulek, akorát tentokrát vystihuje nadcházející odstavec, počet je svým způsobem neomezen

  • "Záporné mezititulky" - stejný viz výše, pouze s rozdílem, že tentokráte sdělujeme čtenáři své negativní názory

  • Sumarizace - neboli konečné shrnutí celé recenze, v němž vyřknete konečný verdikt

  • Nakladatelské údaje - informace, které si můžete vyhledat skrze samotného vydavatele knihy nebo přes různé e-shopy + také v tiráži v knize (lze se omezit na základní údaje - autor, název, nakladatel a rok vydání, počet stran, překlad a obálka)

5) Kontrola a podklady

Další, neméně důležitý bod přichází ke konci. Je dobré si po sobě danou recenzi alespoň jednou přečíst. Vím, že jsme jenom lidi a dopouštíme se chyb a že se všechno nedá uhlídat (já mám ve svých recenzích taky chyby a vím o tom, i když se je snažím co nejvíce eliminovat), i přesto se po přečtení, tedy kontrole, docela dost chybiček najde a opraví.
Velmi důležitou věcí jsou fakta, která ve vaší recenzi zazní. Mnohdy nestačí pouze napsat "tohle a tohle bylo špatně", argumentujte a dokládejte tyto skutečnosti. Přeci vy jste byli ti, kteří knihu četli a teď na ni píšou posudek, který může ovlivnit názor mnoha lidem. Jakmile se někdo ze čtenářů vašeho blogu k recenzi zeptá na nějakou skutečnost nebo vám bude oponovat a vy se nezmůžete na kloudnou odpovědět, zcela zbytečně tím utrpíte. Nebudete totiž znít důvěryhodně a přesvědčeně o svém vlastním tvrzení.
Pokud si nejste jistí, zda dokážete napsat správnou či dobrou recenzi, neváhejte ji poslat nějakému svému známému, aby si ji přečetl, vyhledal chyby (jak gramatické, tak třeba i logické) a vaši práci zhodnotil. Osobně říkám, že člověk, který není schopen alespoň jisté dávky sebereflexe, recenze nemůže psát. Ale nebojte, ta se dá v klidu vybudovat. Stačí recenzi (či jakýkoliv váš text) poslat někomu druhému a z jeho rad se dokážete hodně naučit. Takže pište, pište a zase pište. Až do skonání světa!

Pokud se vám moje sepsané zkušenosti líbily, daly vám něco nového nebo třeba vlily novou krev do žil, napište mi. Třeba se odhodlám k dalším Návodům, radám, tipům a tri(c)kům :)

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

21 komentářů

komentářů
19. února 2014 v 9:57 delete

Moc pěkný článek. Já recenze píšu takhle:

- titulek
- nakladatelské údaje
- stručný děj knihy
- autor
- postavy
- zhodnocení a závěr

Někdy doplním i nějakou větu z knihy abych tím ilustroval to na co jsem upozornil.

Reply
avatar
19. února 2014 v 10:25 delete

Moc dobře jsi to napsal. :-) Myslím, že je v tomhle článku shrnuté naprosto všechno potřebné. :-)

Reply
avatar
19. února 2014 v 10:32 delete

Super sepsané, nechám se tím inspirovat, stejně se chi už delším dobu trochu ve psaní recenzí změnit a hlavně zlepšit, tak že díky za rady :)

Reply
avatar
19. února 2014 v 10:56 delete

Pěkný článek, já už vystřídala různé styly recenzí a teď jsem konečně našla ten správný, je důležité na nich hlavně stále pracovat :)

Reply
avatar
19. února 2014 v 10:59 delete

Hodně dobrý článek, musím si sáhnout do svědomí, délka recenzí je můj velký problém :D

Reply
avatar
19. února 2014 v 11:49 delete

Děkuji moc, článek je skvělý a určitě mi hodně pomohl. S recenzemi teprve začínám a pořád zkouším různé změny. Ještě by se mi hodilo popsat, jak jsi to udělal, aby jsi to měl vše tak krásné, mě se to v blogspotu vždy celé rozhodí a u obrázků jsou velké mezery :-(. Článek na práci s textem by nebyl? Nejsem úplný trouba, ve wordu udělám vše, ale tam je víc možností na práci s textem a obrázky.

Reply
avatar
Anonymní
19. února 2014 v 14:07 delete

Perfektný článok, presne tak má správna recenzia vyzerať (alebo aj tak, ako píše Martin v komentári). :) Niekde si tam prosím ťa napíš do titulky "rady začínajúcim blogerom", nech tento článok vyskočí na Google na každého, kto bude hľadať rady pred tým, ako začne publikovať. Je to pre dobro ľudstva :)

Reply
avatar
19. února 2014 v 23:16 delete

Díky. Vidíš, jsi důkazem, že recenze psát různě a efekt může být stejný! :)

Reply
avatar
19. února 2014 v 23:18 delete

Děkuji, doufám, že pomůže :)

Reply
avatar
19. února 2014 v 23:19 delete

Díky. Tak to má být - hezky psát a psát a najít si svůj styl :)

Reply
avatar
19. února 2014 v 23:19 delete

Díky. Mně tedy osobně nelákají ke čtení recenze, které jsou strašně moc dlouhé. Ty kratičké klidně (pokud je člověk umí sepsat) :)

Reply
avatar
19. února 2014 v 23:21 delete

Díky. Vzhledem k pozitivním ohlasům se na další podobný článek můžete těšit. Ještě uvidím, na co přesně ho udělám, ale nad tou prací s textem a obrázky zkusím zapřemýšlet :)

Reply
avatar
19. února 2014 v 23:22 delete

Díky. Jak už jsem psal Martinovi, tak se ty recenze můžou psát různě. Já je píšu tak, jak jsem vypsal nahoře.
Přemýšlím, že jakmile napíšu víc takovýchto článků, tak je pak jednotně nějak označím jak říkáš - jako "Rady pro začínající bloggery" :)

Reply
avatar
20. února 2014 v 21:36 delete

Dost dobrý článek, hodně na přemýšlení. Často jsem se zastavovala *jako blbec držela prst tam kde skončila, aby to nezapomněla* a přemýšlela, jakým stylem vlastně píšu recenzi já. Už je to dlouho, co jsem psala třeba pro fantasyu a u ní musím říct, že styl recenze co po mně chtěli mi neseděl. Nevím, zda píšu dobré nebo špatné recenze, možná by stálo za úvahu trochu rozepsat svůj názor, ale musím si nechat, že styl jakým je teď píšu mi sedí.
Jen tak ze zvědavosti. Kdyby ses někdy nudil, neměl do čeho píchnout, tak zkus třeba nakouknout na nějakou. Kritiku přijímám a rady též, i když se jima občas neřídím. Každopádně piš víc takových článků..! :)

Reply
avatar
21. února 2014 v 21:15 delete

Však právě to je problém, někdy je mám dlouhé strašně moc :D Ale snažím se na tom zapracovat :)

Reply
avatar
21. února 2014 v 23:57 delete

Díky! Musím říct, že styl Fantasye (i přes ty krušné začátky) mi vyhovuje a hodně mi to dalo. Na základě toho jsem vlastně napsal tento článek :)
No už jsem si říkal, že bych zkusil udělat všem bloggerům takovou nabídku, že bychom si v rámci něčeho navzájem porovnali své recenze a řekli na ně své názory, ale to si ještě promyslím.
A až budu mít čas, tak se na nějakou tvou recenzi podívám a zkusím napsat nějakej feedback ;)

Reply
avatar
21. února 2014 v 23:58 delete

Neříkám, některé knihy si ty delší recenze/rozbory rozhodně zaslouží, ale mnohdy to bohužel čtenáře spíše odradí (z mých zkušeností). Ale vždy záleží na recenzentovi, jak to pojme :)

Reply
avatar
22. února 2014 v 23:47 delete

Jsem spíš nakloněna kratším recenzím, příliš dlouhé mě odrazují, romány si přečtu raději přímo. Myslím, že méně je více a i v kratší formě se dá mnohé vystihnout. Záleží na stylu, a je fakt, že někteří zadatelé požadují delší recenzi, to se potom nedá nic dělat, je třeba splnit dohodnuté požadavky.
Na druhou stranu, pokud čtu už o knize, kterou jsem četla nebo o filmu, který jsem viděla, a který mě nadchl, dlouhé recenze mi nevadí a s chutí vychytávám každý detail, každý popis, každé upozornění na drobnost, kterou jsem třeba nepostřehla.
Jedno je však jisté - recenze by neměla být popis knihy a neměla by obsahovat chyby, tedy gramatické. Proto, doporučované přečtení textu, je výborná rada.

Reply
avatar
23. února 2014 v 11:49 delete

A pod tenhle komentář mi stačí pouze se podepsat! :) Dobře napsané (y)

Reply
avatar
30. dubna 2016 v 1:14 delete

Zajímavý článek určitě si ho přečtu ještě jednou :)

Reply
avatar