[Recenze] | Katharina Hagena - O spánku a mizení


O spánku a mizení přináší vzpomínání plné asociací


Katharina Hagena je českým čtenářům známá již díky svému úspěšnému románu s názvem Chuť jablečných jadýrek. O tři roky později nakladatelství Host vydává její další knihu – O spánku a mizení. Stejně jako Chuť jablečných jadýrek, tak i O spánku a mizení je především kniha o vzpomínání a zapomínání. Je to příběh o jednom velkém snění, který snem ve skutečnosti není.

Ellen má problémy s nespavostí. Pracuje ve výzkumném centru spánku, ale ona sama se při tom s tímto problémem trápí. Jedné noci, kdy opět nemůže usnout, vzpomíná na události, které jsou nerozlučně spjaty s její osobností – léto strávené v rodné vesnici Grund, výlety s první velkou láskou Lutzem nebo zjištění, že je Ellen těhotná.

Snové vyprávění nemajíce začátku a konce

O spánku a mizení rozhodně patří mezi knihy, která je pouze pro určitou skupinu lidí. Nebo spíše je k dispozici všem, ale zaujme pouze jisté procento čtenářů. Není to kniha pro každého, spíše pro takové literární experimentátory, kteří se nebojí odtrhnout od svého oblíbeného žánru a zkusit něco nového.
Pro ostýchavější čtenáře nelze přímo O spánku a mizení doporučit, je spíše pro lidi, jež už mají něco načteno a rádi prozkoumají dosud neomleté břehy, které nabízejí zajímavý čtenářský zážitek. To přesně kniha Kathariny Hageny splňuje. Nabízí příběh, který se v lecčems vymyká obvyklému a jenž donutí člověka přemýšlet.
Dílo je koncipované velmi zajímavě. Z velké části funguje jako houšť a sled různých, navzájem propojených asociací. Na jednu stranu to vypadá, jako by sama autorka nevěděla, kam přesně příběh posunout, na tu druhou se zdají být dané asociace umístěny dle nějakého předem dohodnutého a skrytého řádu.
Dohromady tak O spánku a mizení dává snové vyprávění, jež budí dojem, že nemá přesně daný začátek ani konec, nýbrž že je jakýmsi způsobem zacyklený a čtenář tak některé události prožívá s hlavní hrdinkou třeba dvakrát či třikrát. Sice je pokaždé situace jiná, ale v určitých ohledech obdobná.
Hlavní mínusem knihy tedy není samotné vyprávění (které je jinak velmi působivé), ale spíše jeho způsob podání. Střídající se a navzájem se doplňující dějové linie za pomocí asociací vytvářejí pěkný efekt, ale čtenář se po chvíli snadno ztratí. Časté střídání linek vyvolají chaos, jenž jeho zážitek až příliš lehce zkazí.
Vypravěčský um Kathariny Hageny se však zapřít nedá, takže i přesto si člověk O spánku a mizení užije a mnohé události vyprávěné očima Elleny si krásně může vyložit po svém, což je koneckonců krásná vlastnost této knihy.

↭↭↭↭↭

Název: O spánku a mizení
Autor: Katharina Hagena
Originál: Kiepenheuer & Witsch, 2010
Česko: Host, 2013
Formát: 280 stran, e-book
Překlad: Petr Štědroň
Obálka: Lucie Zajíčková


> ZDROJ(E): Host (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Host.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

3 komentářů

komentářů
Anonymní
16. března 2014 v 9:11 delete

Tak tahle knížka vypadá vážně dobře, podobné počiny moc ráda čtu. :3

Reply
avatar
22. března 2014 v 14:28 delete

Doporučuji. Myslím, že na tuhle knihu si každý musí udělat svůj úsudek sám, proto jsem nechtěl nic velkého v recenzi pitvat :)

Reply
avatar
18. dubna 2014 v 22:30 delete

Tak o této knize jsem vůbec neměla potuchy, ale na tvém blogu mě zaujala především ta obálka, to se přiznávám. Nakonec mě ale zaujala i samotná recenze a to především proto, že sama jsem jeden velký problém nespavosti a literárním experimentům se nevyhýbám, takže si píšu na svůj list To read. :-) Díky za recenzi. :-)

Reply
avatar