[Minirecenze] | Eoin Colfer - Artemis Fowl: Operace Arktida



Název: Operace Arktida
Autor: Eoin Colfer
Série: Artemis Fowl #2
Originál: Puffin Books, 2002
Česko: Albatros, 2002
Formát: 240 stran, hardback
Překlad: Veronika Volhejnová
Obálka: Tony Fleetwood
Tagy: Young AdultFantasy

Kniha volně navazuje na předchozí román Artemis Fowl. Malý a neuvěřitelně zlobivý, odvážný kluk Artemis Fowl má tentokrát všechny předpoklady k tomu, aby vyhrál: chladnou hlavu, neuvěřitelnou inteligenci a množství podivných přístrojů. Ale jak to tak bývá, každý hrdina jednou přecení své síly. A tak má Artemis co dělat, aby vyvázl ze smrtelného nebezpečí, a pomohou mu právě pohádkové bytosti žijící hluboko pod zemí...

Ano - to je moje: Skřítci jsou výrazným zástupcem v celé fantastice. A zejména té irské. Dá se říci, že toto byl jeden z důvodů, proč jsem se uchýlil k fantasy. A jak říkám: ano - to je moje!

Dojem: Opět se setkáváme se slavným Artemisem Fowlem, který jako první na světě dokázal obelstít skřítky. Tentokrát však není tím, kdo skřítky vyhledá - skřítci si totiž najdou jeho!
Typicky se příběh rozvíjí a vyústí v bizarní plán z Artemisovy mysli. Uvidíme tu známé tváře, jako například Klusáka, velitele Břízného, Myrtu Krátkou i Slámu Hraboše! Jejich úkol bude prostý - odvrátit hrozbu řízenou Opal Koboi a Vavřínem, která se se žene na skřítčí město Jistotu - a také zachránit Artemisova otce, kterého věžní ruská mafie. Zní to jednoduše, ale díky různým zápletkám nakonec vznikne poutavý příběh (neříkám, že nijak zvlášť napínavý) na jaký se může těšit i kdejaký dospělý.
Potěšil mne humor. Jak v minulém díle, tak i zde se objevují vtipné hlášky nebo scény, nad kterými jsem se smál. Jsou vtipné a snadno pochopitelné. Ostatně jako celá kniha.

Můj závěr:
+ vtip
+ opět s přáteli skřítky
+ poutavý příběh
+ jednoduchost

V jednoduchosti spočívá krása.


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Albatros Media (obálka)

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »