[Recenze] | Rod Rees - Polosvět: Jaro


Rod Rees - Polosvět: Jaro


PoloSvět je zpět. Nebezpečnější, dravější, zkrátka a dobře, Rod Rees opět přitopil pod kotlem. Jakým způsobem se Ella se svými přáteli vypořádá s krutým Heydrichem tentokrát?

Je zde pokračování PoloSvěta, tentokrát nesoucí název nadcházejícího ročního období po zimě - Jaro. Společně s ním přichází i více zápletek, které nám zamotají hlavu a přidávají tak na propracovanosti celého světa.
Ella, společně s Vaňkou Majkovem a Burleskem Bustardem zachraňují Normu z Crowleyho spárů a prchají do sektoru Medi, přesněji řečeno do Paříže. Tam se jim však do cesty staví jedna z mnoha desítek překážek, jež je třeba překonat - Heydrichovo vojsko, totiž už obsadilo i tuto část PoloSvěta.
Nakonec se naši hlavní hrdinové ocitají uprostřed chaosu a jsou rozděleni. Ella končí pod dohledem místní policie v Bastile, kde je podrobena mučení a vyslýchání markýzem de Sade. Experiment s galvanickou energií však v Elle probudí prastarou a Temnou čarodějnici Lilith a náhle se z ní stává nastálo Lady IMmanual. A od této chvíle již není nic jako dřív. Neplatí pro ni žádné přátelství ani láska, jen jakýsi druh nenávisti.
Burlesk je též v nebezpečí, Lavrentij Berija ho chce mít za každou cenu mrtvého. Pomoci se mu dostává od francouzské dívky Odetty, která s ním a Sokolíkem odjede do Benátek. Tak také činí Vaňka a Norma a též lady IMmanual cestuje oním směrem. Tak se tedy všichni ocitají v Benátkách a hra může začít.

PoloSvět: Jaro bezprostředně navazuje na předchozí díl, pokračujeme tedy v záchraně Normy. Rod Rees tak udělal to nejlepší, co mohl, byla by vážná škoda ochudit čtenáře byť o jediný den, který v PoloSvětě uběhne.
Již od začátku knihy můžeme cítit, jak je všechno propojené a promyšlené, předurčeno k již danému cíli, má to svůj úkol. A i přes to všechno čtenář neví, kam přesně bude příběh směřovat. Každou chvíli se něco může změnit a dostat ke svému předurčenému cíli (byť třeba menší) oklikou.
Rod Rees má jednu obrovskou výhodu - prakticky nepřeberné množství postav z dějin, které může využít a vsadit do hry. Do PoloSvěta se může adaptovat jakýkoli typ lidí - diktátoři, filozofové, bojovníci, panovníci a další.
Celé dílo - stejně jako předchozí - překypuje akcí, i když v tomto případě o něco méně v porovnání se Zimou. Příběh se zde však velmi slušně rozbíhá a naznačuje, že v dalších dílech už to nebude žádná sranda. Čtenář je svědkem jedné velké politické machinace sestávající z několika malých. Jako by četl nějakou učebnici politologie.

Velkým překvapením může být, že se žádné pozornosti nedostane Trixie a její armádě, kteří v minulém díle padli do zajetí Heydrichovy armády. Je to škoda a očividně to nemá to kouzlo, jako minule. Malá zmínka, která se objeví na konci knihy, však jasně předvídá Trixiin návrat v dalším díle a to značně akčním způsobem.
Je ale fakt, že po přečtení knihy čtenáře Trixiina absence zase tolik mrzet nemusí a nebude. Linie týkající se Elly a ostatních dává i tak zabrat a je zřejmé, že by Rod Rees mohl děj velice snadno jakýmkoli způsobem rozvinout. Jediným mínusem celé knihy může být občasná chaotičnost a nepřehlednost v ději. Zejména na začátku, kdy se čtenář jendorázově seznamuje s novým prostředím, novými jmény a pojmy. Je to však jen malá skvrnka na jinak výtečném díle.

Název: PoloSvět: Jaro
Autor: Rod Rees
Série: PoloSvět #2
Originál: Quercus, 2012
Česko: Jota, 2012
Formát: 568 stran, hardback
Překlad: Věra Procházková
Obálka: René Senko


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Jota (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »