[Recenze] | Co bude dál - John Katzenbach


Co bude dál zavede čtenáře na temná místa

Co bude dál? To určují pozorovatelé webové stránky, zpřístupňují za poplatek živé a nefalšované představení, které zobrazuje nadvládu nad malým a bezbranným človíčkem. Unesená dívka hodně zkusí a bude muset překonat mnohé.

Adrianovi, univerzitní profesor, nezačíná den zrovna dobře. Existence zákeřné nemoci v jeho těle je nevyhnutelná a on plný myšlenek vyráží domů. Cestou však letmo potká dívku, šestnáctiletou Jennifer, která si razí na nedalekou autobusovou zastávku. Adrian zpozoruje dodávku, zastavující v blízkosti kráčející dívky, za okamžik je dívka pryč a dodávka odjíždí… Kde Jennifer je? Byl to únos nebo ne?
Případu dívky, která utekla z domova, se ujímá policistka Terri Collinsová. Adrian ale nevěří, že se jí podařila utéct a má stále větší pochybnosti, že byla unesena. A tak se nečekaně hýbou ledy, univerzitní profesor díky svým halucinacím pátrá po unesené Jennifer, ať už s nebo bez pomoci Terri.
Mezitím je Jennifer uvězněna v neznámém sklepení a - aniž by to ze začátku tušila - natáčena na kamery, jejichž prostřednictvím je na adrese cobudedal.com k dispozici živé vysílání jejího chování v době věznění. Stačí zaplatit a dívat se…

Napětí se vším všudy

John Katzenbach čerpá náměty ze své žurnalistické praxe a při postupném čtení je to opravdu znát, z celé knihy čiší jistota a věrohodnost, autor se v oboru opravdu vyzná. I proto je příběh velmi sugestivně podaný a čtenářovi se tak dostává do rukou zajímavý a bezesporu napínavý psychologický thriller.
A právě psychologie tu hraje asi nejhlavnější roli, přičemž ji John Katzenbach zpracoval opravdu dokonale. Čtenář bude se zatajeným dechem číst řádek po řádku, obracet další a další stránky, aby se stejně s Adrianem dopídil k záchranné cestě, která vede k Jennifer.
Kniha neoplývá závratnou (tedy skoro vůbec žádnou) akcí, ale stačí umně zpracovaná psychologie postav, schopnost čtenáře napnout a slušnou gradaci děje a rázem je o jeden dobrý psychologický thriller více.
Do postav se čtenář dokáže vžít, vnímá jejich pocity - strach, úzkost, pocit vítězství z nějakého zjištění… Mnohdy jako by danou situaci dokonce prožíval, tak moc je John Katzenbach přesvědčivý. Je tomu tak hlavně díky obsáhlým popisům, které autor využívá ve svůj prospěch, těmi teprve dokáže knize vdechnout život. To vše podtrhuje samotný konec knihy, který jako by byl sice opsán z kdejakého hollywoodského scénáře, ale přesto probudí ve čtenáři spoustu emocí.

Uber, Johne

I přes nesporně dobrý spisovatelský počin nelze Katzenbachovi vytknout jednu zásadní věc. Jeho největší zbraní je také slabost. Autor si v některých chvílích dost uškozuje svými přílišnými popisy. Mnohdy jsou opravdu obsáhlé a části z nich by se daly buďto výrazně zkrátit nebo úplně vyškrtnout. Nevýhoda této knihy je tedy, že nezaujme čtenáře, kteří si nelibují v popisech a mají rádi akci a více přímé řeči.

Název: Co bude dál
Autor: John Katzenbach
Originál: The Mysterious Press, 2012
Česko: Domino, 2013
Formát: 199 stran, hardback
Obálka: Emil Křižka
Tagy: Crime, Thriller


> ZDROJ(E): Domino (obálka)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Domino.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »