[Návody & rady] | Jak začít spolupracovat?

Jak začít spolupracovat?

Těch otázek by mělo být (a je) popravdě víc. V prvé řadě tedy "Jak začít spolupracovat?", ale v návaznosti na to se hned v závěsu drží třeba "Kdy začít spolupracovat?" nebo "S kým začít spolupracovat?". Možná následují i další otázky, ale ty nejsou součástí této problematiky, potažmo článku. I když... jednu navíc bych možná ještě měl:


1) Jak se ke všemu dopracovat?

Tahle otázka je na obvykle na docela dlouhou debatu či vypisování, ale budu stručný a zkrátím to. Předem také opět upozorňuji, že vycházím ze svých zkušeností, níže vypsané řádky nejsou zaručeným receptem úspěchu, berte je opět jako rady.
V první řadě nezapomínejme, že občas musí i pro knižního blogera hrát štěstí, být ve správný čas na správném místě. To dělá hodně a když si toto budete uvědomovat, můžete dosáhnout velmi zdařilých výsledků. Vše je totiž o přístupu. Jestliže nebudete blog tvořit s určitým zápalem, lidi to poznají a nebudou mít ze čtení vašich článků takový pocit.
Proto si už na samotném počátku blogování stanovte cíle. Načrtněte si cestičky, kterým se váš blog bude ubírat. Plánujte a nezapomeňte snít, protože tyto snílkovské stavy, během nichž přemýšlíme o věcech, které by na první pohled nebyly možné, jsou jedny z nejlepších věcí, které člověka dokážou motivovat a udržet ho na oné imaginární cestičce.
Ale abych tu nemluvil jen abstraktně a zeširoka, tak řeknu to, co platí na všechny čtenáře dozajista nejlépe - buďte kreativní. Jedině tím, že budete v některých věcech odlišní a poplujete proti proudu, něčeho dosáhnete. Ano, některého takového lososa může sežrat medvídek baribal, ale jak se říká, risk je zisk, ne? :)

2) Kdy začít spolupracovat?

Názory se bloger od blogera liší. Někde slýchávám 4 až 5 měsíců, tamhle zase půl roku a tu také tři čtvrtě roku. Dle mého je to dost individuální, záleží čistě na blogerovi. Samozřejmě měla by tu být daná jakási hranice, aby v mailu nezaznělo něco jako "Založil/a jsem si blog předevčírem, chtěl/a bych psát recenze, protože mě to určitě bude děsně bavit. Nepošlete mi nějaký recenzní výtisk?" (berte trochu s nadsázkou, i když věřím, že i takové případy tu jsou).
Pokud je však bloger zapálený pro věc, recenzování ho baví a zvládá napsat slušnou recenzi, nemám problém s myšlenkou, že svoji první spolupráci uzavře třeba už po prvních třech měsících. Když to v e-mailu nakladateli dobře podá, proč ne? Pokud bych však měl sám stanovit nějakou obecnou neoficiální dobu, tak se přikláním k půlroku od založení blogu.

3) S kým začít spolupracovat?

I tato část je hodně individuální (ostatně, to téměř vše), ale zároveň je to otázka lehká k zodpovězení. Ať si každý vybere nakladatelství, které ho svou produkcí osloví. Každé z nakladatelství se totiž profiluje jinak, takže je jasné, že když jeden nemá rád detektivky nebude psát do nakladatelství Host. Či když někdo nemá rád Young Adult, nebude psát třeba Yoli, ale napíše Crwi, protože miluje komiksy.

4) Jak začít spolupracovat?

Aneb Co všechno (ne)napsat do e-mailu a komu maily psát? V první řadě piště PR manažerům. Většina nakladatelství má na svých stránkách kontakty, kde pak snadno vyhledáte lidi od PR. U těch nakladatelství, u nichž nikoho takového nevyhledáte, napište na jejich obecný email (většinou je v takovéto formě, ale nemusí vždy: JmenoNakladatelství@JmenoNakladatelství.cz).
Je také nejlepší vždy předem napsat, že píšete ohledně spolupráce, kterou byste s nimi rádi navázali a zda píšete správnému člověku. Obvykle e-mail přepošlou správné osobě, která už s vámi všechno bude řešit. Pokud jste se trefili a žádné přeposílání e-mailů nebude, tak vám tleskám! :)
Inu a nyní se dostáváme k tomu, co vůbec co onoho e-mailu napsat. Já osobně vidím dvě možnosti:

  1. Krátká verze e-mailu (neboli Stručná)
  2. Delší verze e-mailu (neboli Vyčerpávající)
Upozornění: V obou verzích nezapomínejte úvodní pozdrav. Někdo mi například říkal, že e-maily bez pozdravu automaticky maže, tak si dávejte majzla!
V krátké verzi toho moc nenapíšete. Včetně pozdravu maximálně to, kdo jste, že byste měli zájem o navázání spolupráce formou recenzních výtisků a zda vůbec ono nakladatelství má zájem o dalšího blogera, s nímž by spolupracovali. Tedy tímto mailem víceméně mapujete terén, nijak zvlášť se nesnažíte zaujmout. Na jednu stranu na tomto e-mailu není nic špatného, ale na tu druhou je podle mě nejlepší do toho skočit rovnou po hlavě s delší verzí, kde už se snažíte prodat (alespoň máte menší šanci, že vám unikne příležitost spolupráce). V té stručně popište, kdo jste (stačí ve dvou větách, žádnou autobiografii :D), proč píšete (viz výše). A nyní připojte i vaše dosavadní zkušenosti, úspěchy, plány apod. Snažte se zaujmout. Napište, co můžete nakladatelství na oplátku za recenzní výtisk nabídnout (nezapomeňte, nemusí to být jenom recenze). Zkuste svůj e-mail nějak uzavřít a v klidu odeslat.

5) Jak dlouho čekat?

To záleží na vytíženosti člověka na druhém konci. Odpovědi se můžete dočkat za dva dny, za týden či čtrnáct dní. Pokud je málo času, tak i za měsíc. Musíte se však také smířit s možností, že vám někdo neodpoví vůbec, i to se stává. Obrňte se trpělivostí, mnohdy to zkrátka není jednoduché. Ale pokud máte vizi a dokážete se aspoň trochu prodat (v tom dobrém slova smyslu), někdo vám na vaši nabídku kývne a vy budete šťastní jak blecha.

6) Kolik spoluprací?

Samozřejmě tolik, na kolik si vaše (zdravé) sebevědomí troufne. Doporučuji však zejména ze začátku držet si tak jedno či dvě nakladatelství, s nimiž budete mít intenzivní spolupráci a díky kterým své texty zlepšíte na takovou úroveň, že se zkusíte posunout o level dál a napsat dalšímu nakladatelství. A tak dál, až napíšete tomu vysněnému. Ale pamatujte - nic se nesmí přehánět!

A to je pro tentokrát opět vše, přátelé. Doufám, že jsem nezapomněl zmínit nic podstatného. Již teď se mi rýsují v hlavě další témata, na která by mohl sepsat své zkušenosti a rady. A pokud máte i vy něco, na co byste po mě chtěli takovýto článek, tak pište do komentářů, třeba si něco vyberu!

V sekci Návody & rady můžete také najít:
Psaní recenzí - strast nebo slast?

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

13 komentářů

komentářů
30. června 2014 v 10:41 delete

Pěkné a výstižné. ;)

Reply
avatar
30. června 2014 v 10:52 delete

Podľa tvojho članka som napísala jednému vydavateľstvu. Som zvedavá či sa podarí naviazať spoluprácu :)

Reply
avatar
30. června 2014 v 11:06 delete

Pěkně sepsané. Já jsem ještě nikomu nenapsala, cítím se jako začátečník, ale až teď mi došlo, že už vlastně bloguju (při práci teda trochu vlažně co se týče četnosti článků) přes půl roku :-) Jdu si koupit čokoládu na oslavu... :-)

Reply
avatar
30. června 2014 v 11:29 delete

Osobně jsem začala spolupracovat už asi po třech měsících blogování s tím, že jsem měla celkem slušnou návštěvnost a nabídla jim i další stránky, kam píšu a kde bych mohla recenze zveřejnit. Pokud mohu doporučit, tak nejrychleji mi odepsaly nakladatelství Fragment a HOST. Přeji všem hodně štěstí, ale abych byla upřímná, je to hlavně o píli. :-)

Reply
avatar
30. června 2014 v 12:48 delete

Zrovna to vypadá, že budu mít svůj první recenzní výtisk, vše se to seběhlo trochu jinak, takže to nemůžu porovnat, ale tvých rad snad jednou využiju :-)

Reply
avatar
30. června 2014 v 21:42 delete

Super! Je vidět, že jste si s Wulfrionem rozdělili role ve stejné hře: on je ten hejter, co říká, co nedělat a ty jsi ten, od kterého se ostatní dozví, co udělat :D Je fakt že v dnešní době, kdy je knižních blogů hromada, je těžké vybrat, který je dobrý a který ne. Jsou tací, kteří mají blog chvilku a jde jim to a pak tací, kteří mají tisíc spoluprácí, ale recenze stojí za zlámanou grešli. Za mých časů, kdy nás bylo poskrovnu, byl zase problém, že ještě malý počet nakladatelství byl pro tyhle druhy spolupráce. Třeba já se dostala k recenzování přes soutěž, kdy nakladatelství vyhlásilo soutěž o neprodejné recenzní výtisky a ten, kdo je dostal, je měl zrecenzovat. No a pak to šlo stejně jako píšeš - najít správnou osobu, poslat pár slov a odkazů a další spolupráce byly na světě :-)

Reply
avatar
Anonymní
2. července 2014 v 19:08 delete

Skvělý článek! :) Moje vysněná spolupráce jsou knížky v angličtině (pomalu se dostávám do fáze, kdy jiné skoro nečtu, jen kvůli nějakým výzvám), ale v Čechách je docela problém něco takového. Nejslušnější nabídku má podle mě Martinus, ale tam se snad ani neodvažuji napsat. :D

Reply
avatar
3. července 2014 v 22:31 delete

Pěkný článek! Takové rady se vždycky hodí. :) Já si vždycky říkala, jak to musí být úžasné dostávat recenzní výtisky - knížky zdarma a ještě k tomu většinou hlavně novinky. A na oplátku jenom napsat recenzi! :) Jenomže svůj blog mám už skoro rok a půl a za tu dobu mi došlo, že to není jenom o tom "napsat recenzi" - splácat pár vět jenom, abych měla knížky zadarmo. :) A i když mě recenzování vcelku baví, zjistila jsem, že neumím psát jenom o knížkách - blog mám zaměřený ještě na další věci, takže jsem se spokojila s tím, že vlastně ani žádnou spolupráci navazovat nechci. :) Myslím, že to vydavatelstvím ušetří knížky, které by mi (kdyby se náhodou rozhodli navázat spolupráci) poslali, za nějaké tři odstavce vět plných klišé. :D Takže zatím si na recenze vystačím s knížkami z knihovny, nebo s těmi, co si koupím sama.
Leda, že by mi v budoucnosti v hlavě nějak přeskočilo a já bych se rozhodla psát blog jenom o knížkách. :D ;)

Reply
avatar
3. července 2014 v 22:35 delete

Eh, to jsem napsala hloupě, teď to vyznělo, jako bych si o lidech, co píšou blogy jenom o knížkách myslela, že jim přeskočilo. To se moc omlouvám. :) Naopak, takové lidi obdivuji. :)

Reply
avatar
4. července 2014 v 13:36 delete

Tak to je bezva! Mám už dost pěkně dlouho, ale teď jsem ho asi tři měsíce nechala spát, proto ho chci zase dostat do nějaké té aktivity, a potom zkusit napsat nějakému nakladatelství, takže se mi tenhle článek fakt hodí! Díky, pomohl jsi mi. :)

Reply
avatar
11. července 2014 v 10:51 delete

Skvely clanek a plno rad, diky za ne! :) ja zatím bloguju krátce a předpokládám, že mám ještě čas, ale tohle se hodí i do budoucna :)

Reply
avatar
9. února 2017 v 16:23 delete

Paráda, určitě něco použiji :)

Reply
avatar
Anonymní
21. ledna 2018 v 16:32 delete

Pěkný článek, určitě se hodí! :D
nekonecnaknihovnicka.blogspot.cz

Reply
avatar