[Recenze] | Peter May - Skála


Skála prozrazuje jedno velké tajemství

Peter May není u českých čtenářů ještě příliš známý. Popravdě až šestidílná série thrillerů s dvojicí mladého čínského komisaře Li Yan a americké soudní lékařky Margaret Campbellové mu zajistila slávu. Jeho další počin, první díl z plánované trilogie, se dočkal příjemného ohlasu jak u čtenářů, tak i kritiky. Při čtení tohoto románu, který míchá hned několik prvků, bude slyšet spadnout i špendlík.
Policista Fin Macleod je povolán k případu brutální vraždy na ostrově Lewis, který je velmi podobný staršímu případu, na kterém Fin pracoval. Není tedy vyhnutí a Fin se tedy musí, ač se mu to líbí nebo ne, vydat na Lewis, kde se narodil a vyrůstal. Co však může způsobit tento návrat po více než šestnácti letech?
Policista se snaží se svým kolegou z ostrova vyřešit nedávnou vraždu, mezitím se však nestačí divit, co všechno se (ne)změnilo. Potkává staré známé, přátele i nepřátele, na které má ve své paměti živé vzpomínky z dětství.

Krimi či thriller? Nebo něco jiného?

Skála v sobě kombinuje hned několik žánrů, ať už je to klasická detektivka či thriller. Ve svých úplných počátcích se může zdát, že je skála dalším dílem z řady krimi, která se nese v duchu severských autorů, jen s rozdílem prostředí. Opak je však pravdou a to je velké plus.
Prvky klasické detektivky totiž ustupují pomalu, ale jistě do pozadí a nahrazují je spíše psychologicko-sociologické pasáže v podobě flashbacků, kdy Fin vzpomíná na své dětství. Celý román se nese na psychologické vlně, ale nejvíce ony zmiňované vzpomínky na minulost. Sociologický podtext lze též vyčíst z celkového příběhu.
Skála tedy není předpokládanou detektivkou, ale umně vyprávěný psychologický thriller, který s každou stránkou nutí čtenáře číst dál a dál.

Děsivě strhující

Peter May má zvláštní vztah s popisnými pasážemi. Těch je zde opravdu neskutečné množství, dalo by se říci, že velká část knihy je věnovaná právě jim. Autor má schopnost barvitě popsat scénu, aniž by využil jakékoli přímé řeči, která by v některých situacích textu pouze uškodila. Tím prohlubuje atmosféru a čtenářovu fantazii. Líčení - zejména ve Finových flashbacích - je pak krásně podtrhnuto dialogy mezi hlavními hrdiny, jež dodávají příběhu správný říz. Peteru Mayovi nedělá problém děj místy okořenit a nabídnout lidem temný a zároveň jemný román.

I Skála má své chyby

Jak se na správný román sluší a patří, tak i tento obsahuje nějaké chyby. Největší problém Skály a Petera Maye je občasná překombinovanost, s jakou se snaží čtenáři příběh podat. Autorovi by též jistě neuškodilo ubrat na popisech, na nichž tolik staví. Mnozí by nemuseli knihu dočíst do konce při představě samého líčení a žádných rozprav, které by knihu oživily.
Jinak je však Skála počinem, za nějž se Peter May nemusí stydět, a který by si milovníci psychologických thrillerů neměli nechat ujít.

Název: Skála
Autor: Peter May
Originál: ROUERGUE, 2009
Česko: Host, 2013
Formát: 392 stran, ebook
Překlad: Linda Kaprová
Obálka: Pergamen Trnava, s. r. o.
Tagy: Crime, Thriller


> ZDROJ(E): Host (obálka) | Kavárna HOST (obrázek)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Host.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »