[Recenze] | Mark Frost - Zápas

Zápas, který změnil golfový svět


Produkce Marka Frosta je již českým čtenářům díky nakladatelství Jota docela dobře známá. Ale zase ne natolik. Autor, spolutvůrce kultovního seriálu Městečko Twin Peaks, se nám představil se svou sérií Paladinovo proroctví, z níž Jota vydala první dvě knihy (Probuzení a Spojenectví). V tomhle roce, není to ani tak dávno, přinesla Zápas.



Eddie Lowery vyzve svého přítele George Colemana, aby vybral dva nejlepší golfisty, kteří by nastoupili proti jeho dvojici složenou z Harvieho Warda a Kena Venturiho. Jaké pak trojici čeká překvapení, když na druhé den ráno Coleman s sebou přivede dva tehdejší nejvlivnější golfisty - Bena Hogana a Byrona Nelsona. Utkání mezi dvojicí amatérů a profesionálů může začít.

Směs biografického románu, malé kroniky a sportovního románu

Zápas je trochu jiná kniha, než na jaké jsou čtenáři (alespoň ti čeští) od tohoto autora zvyklí. Těm se prozatím vryl pod kůži jako spisovatel fantastické literatury, ale nakladatelství Jota přineslo titul z jiného soudku. Zápas je směsí biografického románu, malé kroniky a sportovního románu.
Mark Frost nejprve čtenáře informuje, jak vypadala tehdejší doba. Díky krizi bylo vše nahnuté a a ni s golfem tomu nebylo jinak. Pomalu, ale jistě se však tamější ekonomika probírala a tak mohli lidé opět začít soutěžit o lepší a lepší peníze. Až po pár desítkách stran se tak autor dostává k samotnému večeru, kdy Eddie Lowery vyzývá svého přítele George Colemana a sází se o nemalou finanční částku.
Během těchto stránek je největším problémem vyznat se ve všech jménech, které Mark Frost čtenáři předkládá jako na běžícím pásu. Je jich skutečně hodně. A člověk má šanci zaznamenat a zapamatovat si pouze ty hlavní, další vypustí v klidu z hlavy.
Americký spisovatel pak s oblibou (a také tak trochu z donucení, jelikož by neměl čím dalším vyplnit celou knihu) střídá linky a skáče z jednoho období do druhého. V jednu chvíli vypráví chvíle památného zápasu mezi Wardem, Venturim a Hoganem, Nelsonem, pak započne novou kapitolu, v níž vždy vypráví životní etapu jednoho z hlavních protagonistů. Jednou je to Ward, někdy Nelson, poté zase Venturi a nakonec Hogan. A tak stále dokola. Čtenář se tak prostřednictvím těchto životních úryvků dozvídá o účastnících zápasu více než pouze to, že se setkaly při jednom velkém utkání.
Trochu však zamrzí, že v konečném shrnutí je Frostovo vyprávění o samotném zápase tak krátké a že ho spíše vyplnil epizodami z života sportovců. Ona kombinace přináší čtenáři spoustu informací, ale pokud se dějová linie, popisující zápas, vezme jako samostatná jednotka, moc neobstojí.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví KNIHCENTRUM.

Knihu lze koupit v e-shopu knihkupectví KNIHCENTRUM.


> ZDROJE: Foto

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

1 komentářů:

komentářů
5. srpna 2014 v 18:36 delete

Opravdu hezky napsaná recenze. :-)

PS: Máš fakt fotogenické ruce, těším se na další focení...

Reply
avatar