[Téma blogu] | Proč číst komiksy?


Co je super na obrázcích s bublinami. Veru z Knižní louky pořádá od února do červa komiksový maraton. Ještě než však vypustím shrnující články o tom, co jsem za tu dobu přečetl, do světa, bych chtěl sepsat pár slov o tom, proč by měl člověk vůbec vyzkoušet přečíst si nějaký komiks. Můžete to brát jako malý úvodní (a mírně persuasivní) článek.

Hned ze začátku bych měl otočit list a spíše položit otázku: Proč nečíst komiksy? Co je špatného na tom být komiksový fanoušek a hltat každý grafický román, který u nás v Česku vyjde? Jsou (nebo tedy jsme, neboť už se také považuji za komiksového fandu) méněcenní než čtenáři klasické beletrie? A díky čemu přesně by měli popřípadě být? Teď koukám, že jsem si s množstvím otázek tak trochu zahrál na Hádankáře. Jen s tím rozdílem, že nyní nikomu o život nepůjde.

Zkusme trochu porovnávat, možná někteří z vás dojdou k zajímavému zjištění. Kniha (berme teď klasickou beletrii) obsahuje primárně text, za jehož pomoci zprostředkovává čtenáři něco, čemu se říká "čtenářský zážitek" za účelem informovat, vzdělávat či pouze bavit. V knize mohou být také obsaženy ilustrace, které dokreslují atmosféru. Je to spíše záležitost dětských knih, ale s ilustracemi se může člověk setkat například i u Sapkowského Zaklínače. Komiks to má naopak, hlavní sdělovací funkci má obraz, který je většinou doplněn textem. Dá se říct, že četba beletrie a četba komiksu je to stejné.


Cože? Hm, už slyším, co říkáte: "Komiks mi však přináší jasnou představu. Při četbě knihy si představuji hrdiny úplně jinak. To je stejné jako u filmu.". To je dobrá připomínka (ale jen zčásti pravdivá), komiks se vcelku filmu podobá, ale jen v omezené míře. Zatímco kniha přináší v textové podobě popisy společně s dialogy, komiks přináší zejména dialogy. Popisy z knihy tu nahrazují ona obrazová políčka, tudíž se jedná o přenesení informace pouze do jiného formátu.
Představy vám tedy komiks nezkazí, alespoň, pokud mluvíme o původní komiksové tvorbě a ne o komiksových adaptacích (například Hra o trůny, Larssonovo Miliénium apod.), které čtenářovu představivost skutečně jaksi zabíjí.

Přesto - komiksy zprostředkovávají čtenářský zážitek trochu jinak. U knihy čtenář vnímá pouze text, který si pak v mozku okamžitě interpretuje a převádí sám na malé útržkovité segmenty s představou, jak asi hlavní hrdin(k)a vypadá, jak vypadá prostředí a podobně. Čtení komiksu člověk vnímá barvami, liniemi, stíny. Dialogy v bublinách nám obraz doplňují a buďto uvozují něco, co se stane, nebo reflektují to, co se stalo. Segmenty jsou tu již vytvořené v podobě políček a jak jdou za sebou, vytvářejí malý film. Jen třeba s tím rozdílem, že si můžeme domyslet tóny a barvy hlasu jednotlivých postav.

Abych se konečně dostal k formulaci pádného argumentu - čtení komiksů přináší nové zkušenosti a pohled na věc a přitom si v principu zachovává téměř stejný postup předávání informaci ke čtenáři. Je až s podivem, kolik lidí považuje komiksovou tvorbu za méněcennou. Setkal jsem se s názorem "Je to dětinské.". A pokud to tvrdí člověk, který dosud žádný pořádný komiks nepřečetl, je něco špatně. Protože haló, já jsem stejně jako ty z těch Kačerů Donaldů vyrostl (tedy, ne úplně, ale... víte, co tím myslím)!


Spousta lidí, kteří chtějí dát komiksovému odvětví šanci, pohoří hned na samotném začátku. A to paradoxně svojí vlastní vinou, neboť si neřeknou, co od komiksu očekávají. Od knihy mám přeci taky nějaká očekávání, proč si nenastavím nějaká kritéria i pro komiks? Chci akční zběsilou jízdu, něco mysteriózního nebo příběh, který má hloubku? V dnešní době je pak snadné se svým požadavkem využít vševědoucího strejčka Googla a prolézt nějaké to diskusní fórum.

Komiks není méněcenný ani dětinský. Představte si, kdybych o nějakém autorovi či autorce řekl, že píše až moc intelektuálně (když přitom ostatní kolem mě příběh knihy pochopili). To stejné úsilí, jaké autor dá do sepsání své knihy, vloží i kreslíři a scénáristé do vytváření jednotlivých políček, jejichž provedením dokáží mnoha lidem přinést ten správný "čtenářský zážitek". Ať už na to bude člověk pohlížet jakkoliv, komiksy a grafické romány budou stále součástí knižní kultury.

A kdo by chtěl zkusit začít v komiksovém světě fakt s něčím kvalitním, doporučuji pár ukázkových kousků:



Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

14 komentářů

komentářů
24. dubna 2015 v 21:36 delete

Death Note je naozaj kvalitná séria, tú rozhodne odporúčam! S ostatným nemám veľké skúsenosti, ale nedávno som sa dostal aj k Útok Titánu a to tiež zatiaľ vyzerá super. :)

Reply
avatar
25. dubna 2015 v 15:15 delete

Annin duch na mě už čeká doma, Death Note mám přečteno a zůstanu u té série, můj názor na Goona už znáš a na Maus se teprve chystám. Máš pravdu, že je to prostě jiné, ne nutně špatné. S komiksy je to takové lehce složité, já se zatím teprve učím je nějak pořádně vnímat. Musím ale říct, že si u nich rozhodně odpočinu, baví mě jejich barevnost, různorodost, humor... Jen je to opravdu velký rozdíl od knihy. Každopádně se o tom zbytečně nebudu rozkecávat, protože o tom určitě taky napíšu něco do článku. Tak hodně štěstí při čtení dalších komiksů, po skončení maratonu si můžeme srovnat co kdo přečetl. :)

Reply
avatar
25. dubna 2015 v 18:27 delete

Já sice moc komiksů zatím nepřečetla, ale hodlám to postupně napravit (škoda jen, že jsou tak drahý). Jako malá jsem četla Čtyřlístek a Kačera Donalda a naprosto jsem to milovala. :D Navíc miluju v knihách ilustrace, takže komiks je v tomhle ideální. Jen doufám, že se brzy dostane do popředí i český komiks.

Reply
avatar
25. dubna 2015 v 22:03 delete

Já jsem velký fanda mang, čtu je opravdu často, ale k normálním komiksům jsem se ještě nedopracovala :D Ráda bych se pustila do komiksů od Marvelu, když už jsem si k Vánocům vydupala to komiksové prostěradlo se superhrdiny... :D
Jinak mě ještě zaujal Anin duch, myslím si, že by se mi mohl líbit.

Reply
avatar
25. dubna 2015 v 22:06 delete

Maus, Deathnote, Blacksad, Anin Duch - jsou skutečně dospělé věci :) Teda ten duch by se takový jevit nemusel ale...

Goon, no ten je svůj a jako první čtení bych ho nedoporučoval, no a Scott Pilgrim ten tam dělá co :) Tu je rozhodně úlet pro zkušenější.

Za sebe bych doplnil například výborné V jako Vendetta, nebo českou přehlíženou záležitost Ještě jsem ve Válce kterou četla i moje žena a ta je čistě Protikomiksovej člověk.

Myslím že cesta ke komiksu pro mainstream je právě přes nescifi, nefantasy, nehororový komiksy.

Reply
avatar
Anonymní
26. dubna 2015 v 11:49 delete

K normálním komiksům jsem se ještě nedostala, ale miluju mangu. :3 Kromě Death Note mě žádná přeložená nezaujala, upřímně řečeno, ale většina těch fakt dobrých je v angličtině úplně v pohodě sehnatelná. Sayonara Zetsubou-sensei, Deadmen Wonderland, Durarara, Black Butler... :3

Reply
avatar
26. dubna 2015 v 19:58 delete

Já bych mohla doporučit obrovskou spoustu mang (mnohem dospělejších než Death Note), teda hlavně proto, že je online čtu v angličtině a když už nic, skvěle jsem si u nich vypracovala slovní zásobu XD Ale teď jsem se vrhla i na normální komiksy a rozhodně chci rozšiřovat pole působnosti...

Reply
avatar
30. dubna 2015 v 22:24 delete

Death Note je základ v manze. Attack on Titan vypadá awesome a chci taky zkouknout anime. A rád bych, kdyby ještě někdy u nás v češtině vyšel Berserk a Fullmetal Alchemist :)

Reply
avatar
30. dubna 2015 v 22:26 delete

Anin Duch je milý komiks, který má hezky jednoduchou kresbu a skvělý příběh (trochu dětštější, ale zaujme i dospělého). Problém podle mě je v tom, že to mnozí lidé nečtou z toho důvodu, že se musí soustředit na víc věcí naráz (barvy, kresba, text, poskládání si v duchu políčka dohromady) :)

Reply
avatar
30. dubna 2015 v 22:27 delete

Tak Čtyřlístek a Kačer Donald jsou klasiky v oblasti komiksů. Kdo nečetl, jakoby nežil :D. Česky komiks je docela undergroundová záležitost (zatím), ale musím uznat, že má své nesporné kvality :)

Reply
avatar
30. dubna 2015 v 22:28 delete

Anin duch by se ti rozhodně mohl líbit! :). A superhrdinské komiksy taky nejsou špatné, jen musíš trochu vědět, co od nich čekat ;)

Reply
avatar
30. dubna 2015 v 22:30 delete

Ta doporučení nejsou "Doporučení pro první čtení" ale doporučení všeobecně. Goon a Scott jsou tu jako zástupci něčeho šílenějšího a přitom skutečně propracovaného. V jako Vendetta jsem do doporučených nepřidal jen z toho důvodu, že jsem ji ještě nečetl (kaji se) :)

Reply
avatar
30. dubna 2015 v 22:30 delete

Vidím, že hodně lidí má raději mangu než klasický komiks (což není rozhodně špatně). Na zmíněné tituly mrknu, díky za tipy! :)

Reply
avatar
30. dubna 2015 v 22:31 delete

Mangu jsem jednu dobu taky strašně moc četl. Teď spíše, když mám chuť (a čas). Ale rozhodně ne v takovém množství jako právě klasické komiksy :)

Reply
avatar