[Recenze] | Åsa Larssonová & Ingela Korsellová - PAX I + II

Když nevíš coby, čti PAX. To je totiž nová dětská série z pera švédských spisovatelek Åsy Larssonové a Ingely Korsellové, které se navíc spojily s komiksovým kreslířem Henrikem Jonssonem a vytvořili tak základ pro desetidílnou řadu, jejíž první dva díly lze již nějakou dobu přečíst i v češtině. A upřímně - závidím dnešním dětem to, že si můžou užít tak kvalitní literaturu.

První díl s názvem Hůl prokletí nám představuje dva mladé hlavní hrdiny - Alrika a Vigga. Od své matky, která se tak trochu potýká s alkoholem, musí odejít. Odjíždějí tedy do města Mariefred a zde bydlí u Lajly a Anderse. I tady se však potýkají s problémy. Zejména ve škole se Simonem, který bratry až šikanuje. V té době také potkávají Estrid a Magnara, sourozence, kteří se starají o oranžerii zámku Gripsholm. A ti v mladících vidí bojovníky, jež jim mají pomoci v boji proti přicházející temnotě.


A že té temnoty je už v první díle požehnaně! Docela mě to překvapilo. Sice jsem tušil, že jdu číst ponurý dětský příběh, ale nečekal jsem, že plno věcí bude v knize tak bez skrupulí podáno. Věřím, že stejný šok zažijí i dětští čtenáři. Je to však velice příjemná změna od veškerých naivních a povrchních dětských knih, které téměř nic nového nenabízí. Hůl prokletí přináší nový zážitek a mě si okamžitě získala díky následujícím věcem.

Tou první je jazyk. Jednoduchý, ale přesto využitý tak, že je vyprávění dvojice Larssonová a Korsellová velice poutavé. Vzhledem k povaze knihy autorky využívají kratší věty, ale vůbec mi to nevadilo. Mám dokonce dojem, že je tak vyprávění ještě o něco údernější. Druhým aspekt, který si mě získal, je samotný příběh. Estrid a Magnar očekávají bratry bojovníky. Kdo se v tu chvíli neobjeví v Mariefredu? Samozřejmě, Alrik a Viggo. Že je to trochu klišovité? Nejspíš ano.

Švédské autorky však i tady dokazují, že to nemusí být nutně tak jednoduché. Cesta k tomu, aby se Alrik a Viggo stali opravdovými bojovníky, jak předpověděly karty, je složitá a vede přes spoustu překážek. Jednou z nich je například vypořádání se s opatrovníky a s realitou, že jejich vlastní matka není schopna se o ně postarat kvůli problémům s alkoholem. Příběh to dělá hned osobnější, živější, hlavní hrdinové jsou k dětskému čtenáři zase o něco blíž. Posledním velkým bonusem jsou ilustrace komiksového kreslíře Henrika Jonssona. Realistické, temné a... no, komiksové. Dokáží krásně podtrhnout atmosféru příběhu a krásně jej dokreslit. Funguje to dokonale.


Grim přízrak pokračuje přesně tam, kde první díl skončil. Seznamuje čtenáře hned se dvěma novými postavami - Henryho Nazdárkem, bratrem Estrid a Magnara, a Damírem, záhadným motorkářem, který jede načerpat vědomosti ze starých knih v knihovně, kterou Estrid a Magnar hlídají. Jenže Viggo zjišťuje, že Damír není zcela člověk.

S příchodem nových postav začíná teprve ta pravá zábava. Je to poznat už jen na počtu stránek. Grim přízrak jich má třicet pět víc (nezdá se to, ale těch třicet pět stran vydá fakt za hodně). Ve druhém díle rozehrává švédské duo Larssonová a Korsellová napínavou hru, Alrik a Viggo opět podstupují zatěžkávací zkoušku.

Nejlepší je, že i ve druhém svazku série PAX se na každé stránce něco děje. Nenajdete hluché místo, kvůli kterému byste si řekli, že to je nuda. Grim přízrak - stejně jako jeho předchůdce - plyne velmi svižně. Nevím, zda je to čistě jen můj pocit, ale zdá se mi, že je druhý díl o něco temnější než předchozí. Nejspíš je to tím, že bratři Alrik a Viggo musí čelit více problémům. Navíc vše ještě umocňují realistické Jonssonovy kresby. Grim přízrak tedy laťku posouvá a ještě víc dokáže čtenářem zacloumat, "donutit" ho, aby se o hlavní hrdiny bál a prožíval jejich dobrodružství naplno.


PAX totiž není jen prvoplánovou dětskou knižní sérií, nýbrž hezky koncipované dílo s jasným záměrem - překvapit dětského čtenáře a nabídnout mu jedinečný čtenářský zážitek. A to platí nejenom pro něho, ale také pro dospělého čtenáře. Proto vězte - jakmile se do PAXe začtete, propadnete jeho kouzlu a budete chtít celou sérii přečíst co nejdřív. V mém případě třeba k tomu podniknout první krok - naučit se švédsky!

◀ Hodnocení: 100 % 

V případě, že Vás série PAX zaujala, neváhejte se podívat stránky nakladatelství Host a podívat se na bližší informace.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
18. května 2015 v 20:08 delete

Moc hezká recenze, já se v poslední době hrozně ráda vracím k literatuře pro děti a série PAX mě dost zaujala :) Myslím, že je škoda, že řada lidí nad dětskou literaturou mávne rukou, vždyť je to přece pro děti, ale podle mě i dospělí v tom spoustu věcí najdou a je to takové milé, na odlehčení a já jsem pro všemi deseti :)

Reply
avatar
19. května 2015 v 19:13 delete

Musím jedině souhlasit, z obou knih jsem byla velice nadšená, a ty ilustrace.. :3

Reply
avatar