[Recenze] | Michael Robotham - V podezření


V podezření je další kniha Michaela Robothama, kterou nakladatelství Moba vydalo. V sérii případů s psychologem Josephem O'Loughlinem se však jedná chronologicky o první knihu. I proto stojí za to si V podezření přečíst.

Joseph O'Loughlin nevede zase tak hrozný život. Má ženu a dceru, zavedenou praxi ve městě a jeho pacienti jsou s jeho prací spokojení. Jediné, co to kazí, je přicházející parkinsonova nemoc, kvůli níž má Joseph občas potíže s koordinací svého těla. Psycholog se čistou náhodou stává součástí případu - zprvu jako konzultant na žádost vrchního inspektora. Ale postupně se z něho stává v očích vyšetřujících pachatel. Kořist. Joseph má čím dál větší podezření, že se vraždu ženy na něj snaží hodit jeden z jeho pacientů...

S Michaelem Robothamem jsem se již setkal. Jeho Řekni lituji jsem si dost užil, a proto jsem se na V podezření jednak těšil, ale měl také náležité obavy, jestli bude začátek série tak dobrý, jako šestý díl. Moje obavy byly zbytečné a australský spisovatel mi potvrdil, že psát opravdu umí. Dobře. Jednoduše. Čtivě. Zkrátka tak, aby si zajistil moji plnou pozornost vždy na několik desítek stránek. Kde u ostatních knih přečtu během cesty trolejbusem takových dvacet stránek, u Robothama nemám problém se čtyřiceti.



Nechápejte mě však špatně. Robothamův styl není prostoduchý, je spíš čtenářovi víc přístupný. Australský spisovatel si totiž na nic nehraje, využívá jednoduchý jazyk a sem tam si dovolí člověku přednést pár odborných termínů v souvislosti s Josephovou odborností a vyšetřováním. Překvapivá je spíše lehkost s jakou dokáže vyprávět každodenní starosti hlavního hrdiny a proplétat je se všemi zvraty ve vyšetřovaném případu. Na jednu stranu tu je dějová linie samotného Josepha O'Loughlina, kde autor řeší a velmi zdařile přibližuje jeho rodinné a zdravotní problémy či myšlenkové pochody. Na tu druhou je skoro v celé knize přítomno vyšetřování, jež je na první pohled docela přímočaré, ale až po čase vyjde najevo, jak moc ho Robotham zamotal a co všechno k němu ještě přidal.



Věřte mi, když vám řeknu, že těch 450 stran tedy uteče jako voda. Kniha se čte sama, minimálně postava Josepha O'Loughlina vám přiroste k srdci, všechny charaktery a jejich chování jsou uvěřitelné. Dějová linie je opět velmi bohatě poseta zvraty a různými odbočkami, které mají za úkol čtenáře vyvést z rovnováhy. Jestli něco Robotham umí, tak člověka pořádně napnout a znejistit, zda je to skutečně tak, jak se Joseph domnívá, že je. Proto mohu V podezření pouze doporučit, nešlápnete vedle.

◀ Hodnocení: 95 % 

Za recenzní výtisk děkuji KNIHCENTRUM.cz.

V případě, že Vás kniha zaujala, neváhejte se podívat stránky nakladatelství MOBA.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
21. listopadu 2015 v 15:41 delete

Četla jsem od něj už Řekni lituji, kterou hodnotím jako jednu z nejlepších knih, co jsem letos četla a po téhle se zaručeně podívám. Michael Robotham se zařadil k mým oblíbeným autorům. :)

Reply
avatar
J.
18. ledna 2016 v 17:52 delete

Po téhle knize se rozhodně porozhlédnu. Zaujala mě, ale zatím soudím jen podle tvé recenze. :))

ChicByJane.blogspot.cz

Reply
avatar