[Téma blogu] | Jak se vánočně naladit?

























I když obchodní domy a supermarkety nás o příchodu Vánoc informovaly už někdy v říjnu, až teď se dá říct, že jsou opravdu za dveřmi. To je sice pěkné, ale pořádně si to uvědomit a chytit správnou vánoční náladu nemusí být zrovna jednoduchá záležitost. Zejména když se sněhu nejspíš v dohledné době opět nedočkáme.

Věřím, že každý má své metody a způsoby, jak se naladit. Mezi mě může patřit třeba pečení cukroví, vánoční výzdoba, sledování filmů s vánoční a zimní tématikou, kterými se to v televizi jen hemží, nebo také méně oblíbené záležitosti jako je například generální úklid. Jistě byste dokázali vyjmenovat spoustu dalších zaručených a ozkoušených tipů, co takhle se však vánočně naladit se správnou knihou v ruce?!

   

Jelikož celou dobu mluvím o Vánocích, začala jsem právě knihami, které mají vyloženě vánoční téma. Dash a Lily: Kniha přání sice není na rozdíl od zbylých tří čerstvou novinkou, ale mně na první pohled padla do oka, protože anotace slibuje napínavé a tajuplné dobrodružství. Šifrovaný vzkaz v polici mezi knihami a tajemná Lily, nad tím vším se vznáší sváteční atmosféra. Původně jsem si chtěla knihu vypůjčit a pak si ji o Štědrém dnu přečíst, ale váhala jsem příliš dlouho a při mé další návštěva v knihovně už nebyla. Sněží, sněží, Dárek z pravé lásky a Příšerné příběhy vánoční jsou více či méně čerstvé novinky, proto jsem ještě neměla možnost se k nim dostat a přečíst si je, i přesto vám je mohu s čistým svědomím doporučit. Nikdo v mém okolí si na ně zatím nestěžoval. Navíc jsou pod nimi podepsáni jen samí znamenití autoři a autorky.

   Esej o tragédii 

I když jsem vyčerpala zásobu tipů na vyloženě vánoční knihy, pořád je možnost sáhnout i po výtvorech se zimní tématikou. V pasti jsem četla minulý rok, někdy v čase mezi Štědrým dnem a Silvestrem. I když venku nebylo po sněhu ani památky, bohatě mi to vynahradilo množství sněhu v knize. Smrtná zima je ještě relativně novinkou od nakladatelství Host. Zima se zde sice teprve blíží, ale to přece vůbec nevadí. Dále tu mám Dceru sněhu - knihu, jež nedostatkem sněhu bezpochyby netrpí, protože se odehrává na Aljašce. Rozhodně se podívejte i po Eseji o tragédii, jelikož tato kniha dokáže na člověka hodně zapůsobit. A nakonec nesním zapomenout zmínit Zimní příběh, kterou si můžete přečíst a hned nato se podívat na stejnojmenný film.

Když si to ještě jednou ve zkratce shrneme:

Knihy s vánoční tematikou

• Rachel Cohnová, Daid Levithan - Dash a Lily: Kniha přání
• John Green, Maureen Johnsonová, Lauren Myracleová - Sněží, sněží
• Kelly Link, Holly Black, Gayle Forman, Kiersten White, Laini Taylor, Stephanie Perkins, Jenny Han, David Levithan, Rainbow Rowell, Ally Carter, Matt De la Pena, Myra Mcentir - Dvanáct zimních políbení: Dárek z pravé lásky
• Chris Priestley - Příšerné příběhy vánoční

Knihy s tematikou zimy:

• Michael Northrop - V pasti
• Kate A. Boorman - Smrtná zima
• Eowyn Ivey - Dcera sněhu
• Elizabeth LaBan - Esej o tragédii
• Mark Helprin - Zimní příběh


Je snad nějaká kniha, kterou jsem vynechala a měla by na tento seznam určitě patřit?

-> úvodní fotka je mé vlastní tvorby
-> obálky knih jsou z webu databazeknih.cz

Autor článku: Maddie Fiedler

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »