[Recenze] | Rod Rees - Polosvět: Zima


Rod Rees - Polosvět: Zima


Vítejte ve virtuálním světě zvaném PoloSvět, jenž má být počítačovou simulací pro trénování amerických vojáků za těch nejtěžších podmínek. Kde jinde byste totiž potkali ty největší zloduchy všech dob, včetně samotného Heydricha? Jak se může zdánlivě jednoduchý příběh vyvinout v něco neočekávaného a akčního? Na to bychom se měli zeptat samotného autora.

PoloSvět: Zima je ze začátku kniha s jednoduchým nijak složitým dějem - po pár stránkách víme, co se bude zhruba dít dále. Je tu však jeden podstatný detail, který celou situaci otáčí ve prospěch Roda Reese. Výskyt všemožných pojmů, jež si čtenář musí vyhledat ve vysvětlivkách, aby se chytil, dává tušit jakousi zvláštnost této knihy. Slibuje větší čtenářský zážitek, při němž se jistě nebudeme nudit.
Zpočátku je Zima rozdělena na dvě dějové linie, které se následně spojí v jednu. Přičemž zajímavější může být ta druhá, kde se jedna z hlavních postav - Ella Thomasová - dozvídá o fungování celého PoloSvěta, o jeho zákonitostech, nástrahách a také nedostatcích. Tímto způsobem autor s těmito informacemi seznámí i samotné čtenáře, kteří se samozřejmě chtějí dozvědět o PoloSvětě co nejvíce.

Norma Williamsová, dcera prezidenta Spojených států, je mezitím v PoloSvětě uvězněna s těmi nejhoršími zlosyny (respektive jejich klony), kteří kdy po planetě Zemi kráčeli, a ocitá se tak ve velkém nebezpečí. A tak se pomalu dostáváme k další hrdince této knihy, jíž je Trixiebell Dashwoodová, jež má přimět Normu - neboli daemona, jak cizí návštěvníky nazývají obyvatelé PoloSvěta - ke spolupráci.
Hlavním rysem je propracovanost - Rod Rees si dal opravdu dost záležet na každém detailu. Samotné hraní se slovíčky, vytváření nových směrů, pojmů a názvů, je titěrná a pracná práce, ovšem taková, která přináší ovoce. Akcí protkaný příběh nedá čtenáři šanci vydechnout. Je napínavý, každou chvíli čtenář očekává něco velkého, něco, co by mohlo děj v okamžiku obrátit naruby. A i přes své rozškatulkování si kniha udržuje jednolitost a integritu.
Další velkou vzpruhou, která Zimu vyzdvihla téměř do nebeských výšin, byl nápad obsadit záporné role těmi největšími zlosyny a prevíty, zkrátka těmi, kteří páchali na tomto světě zvěrstva a byli takříkajíc špičkou ve svém oboru. Autor zde dosadil někoho, koho si dokážeme živě představit, víme, o koho se jedná, a máme tak povědomí o tom, jak moc je zákeřný. Realističnost a pocit, že se jedná téměř o náš vlastní svět (nebýt zmínky o počítačové simulaci), podtrhují názvy míst, jako jsou Tokio, Berlín, Washington, Londýn a další.

Jedna z mála negativních věcí je ze začátku knihy výskyt příliš mnoha pojmů. Čtenář musí často sáhnout po vysvětlivkách, aby neztratil přehled a dal si do souvislosti, o čem se to vůbec mluví. Četba se tak rychle stává rozkouskovanou a je škoda, že si neužijeme začátky jedním dechem.
Druhou, avšak podstatně menší, výtkou je mírný útlum akčnosti ve fázi knihy, kdy Norma, Ella a Vaňka Majkov opouštějí Varšavu. Příběh nemá v tuto chvíli takový spád jako doposud a ubíhá na setrvačný pohon. Není od věci si mírně oddechnout, je ale podstatné dodržet určitou laťku, tak, aby to nijak výrazně nenarušilo dojem, který Rod Rees vytvořil.

PoloSvět: Zima je kniha první třídy, někomu již na první pohled, jinému po přečtení pár stránek, zbylým po "zhltnutí" celého díla. Je rozhodně čtivým, akčním a také originálním počinem Roda Reese, který v mnoha čtenářích zanechal bezpochyby hluboký dojem. Těm nezbývá nic jiného, než aby sáhli po pokračování s názvem PoloSvět: Jaro.

Název: PoloSvět: Zima
Autor: Rod Rees
Série: PoloSvět #1
Originál: Quercus, 2011
Česko: Jota, 2011
Formát: 532 stran, hardback
Překlad: Věra Procházková
Obálka: René Senko


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Jota (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »