[Recenze] | Maryrose Woodová - Tajemné vytí



Maryrose Woodová posouvá zábavu s dětmi na novou úroveň


Nakladatelství Jota přináší čtenářům další knižní sérii, respektive trilogii, pro okruh spíše mladších lidí. Nutno podotknout, že vyprávěním mohou nechat unést i mnozí dospělí. Možná už někoho napadlo, jaké by to bylo, kdyby existovala chůva, která by zvládla zdivočelé děti vychovat v kultivované lidi (v rámci možností). Maryrose Woodová to čtenáři s radostí popíše.

Mohlo by se zdát, že Penelopa Lumleyová, jestliže byla ještě donedávna absolventkou Akademie Agáty Swanburnové, je pouze hezké děvče, která se řídí pokyny jako robot a nic jiného nedokáže. Avšak opak je pravdou a Penelopa po chvíli přesvědčuje, že dokáže problémy v klidu řešit a umí překonávat různé překážky.
Ostatně tři zdivočelé děti, které se chovají a pomalu i vypadají jako vlci, jsou už sami o sobě jeden velký problém, před který je slečna postavena. A to text v inzerátu zněl tak nevinně - "Zkušenost se zvířaty vítána!". Penelopa Lumleyová se tak ocitá ve víru chaosu a jejím hlavním úkolem je na žádost majitelů sídla Ashton - lady Konstance a lord Frederik Ashtonovi - převychovat v děti jaksepatří.

Nadsázka funguje skvěle

První díl trilogie Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton se staví před čtenáře ve světle, v jakém by ho na první pohled ani nečekali. Přináší dětský příběh z nikterak složitou zápletkou a čtivým stylem, jenž dokazuje, že Maryrose Woodová je dobrým vypravěčem a umí si tak člověka omotat kolem prstu. Tajemné vytí je však jedna z mála knih, kde nejde ani tak o obsah, ale formu. Největší požitek má totiž čtenář z toho, jak autorka příběh pojímá a vypráví jej.
Proto se tu dostává obrovského prostoru komickým, nadneseným a mnohdy až snovým situacím, které jako by přilétli odněkud z televizní obrazovky z absurdního a ironického filmu. Kniha staví na nadsázce, která člověka doprovází po celou dobu, od příjezdu slečný Lumleyové na sídlo Ashtonů až po chaotický večírek.
A tato kombinace Maryrose Woodové funguje skvěle, nejenže se nad humornými scénkami děti zasmějí, ale pousmějí se i dospělí. A právě oni spíše budou vnímat skrytý podtext, který celá ta nadsázka má - a to odsuzování povrchního chování některých lidí, jejich naivitu, a také kritiku zbohatlíků. Pro děti pak bude Tajemné vytí skvělou knihou, která se svými charakteristickými rysy podobá například sérii Bláznivé příhody Edy Nerudy z pera Philipa Ardagha.

Třešnička na dortu

Pochopitelně jako lákadlo pro mladé čtenáře tu jsou ilustrace, které knihu zdobí a podtrhují tak kvalitu a atmosféru příběhu. Tyto minimalistické kresby navozují ve správných chvílích člověku pocit strachu, některé pak štěstí a jiné zase zájmu. A i přesto, že se jedná většinou o minimalistické vykreslení nějaké situace popsané v knize, nejsou nijak nepropracované anebo surové. Působí příjemně a nádherně korespondují s obsahem knihy, díky čemuž jsou hezkou třešničkou na dortu.

Název: Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Tajemné vytí
Autor: Maryrose Woodová
Originál: BALZER + BRAY, 2010
Česko: Jota, 2013
Formát: 264 stran, hardback
Překlad: Jan Kozák
Obálka: Veronka Cágová


> ZDROJ(E): Jota (obálka)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »