[Recenze] | John J. Lamb - Mazaný medvídek




Brad Lyon jako pěkně mazaný medvěd v hlavní roli


Nakladatelství Moba představuje další medvídkovskou záhadu - v pořadí již čtvrtou - jejichž hlavními hrdiny jsou manželé Brad a Ashleigh Lyonovi. Jejich koníček není u lidí tak běžný, ale každý máme něco, že? Vášeň pro sbírání a výrobu plyšových medvídků sdílejí oba bez rozdílu stejnou. Někdo by si pomyslel, že je to nudná záležitost, ale o opaku by ho přesvědčili všelijaké zločiny, které se těchto plyšových zvířátek bezprostředně týkají a jež Brad Lyon řeší.

Brad Lyon je vysloužilí policejní důstojník ze San Franciska, který nyní žije se svou ženou Ashleigh ve Virginii poklidný život a užívá si bezstarostnosti plnými doušky. Jedné noci se to však změní. Do domu Lyonových vnikne neznámý lupič a jeho cíl je očividně sbírka jejich medvídků. Brad je při pokusu o zadržení lupiče málem postřelen a neznámý navíc prchá se svým lupem - starožitným medvídkem Farnell Alpha.
Po nějaké době je tento incident zapomenut a život Lyonových jde dál, jako by se nic nestalo. Očividné problémy nastávají tehdy, když se ve městě zjevuje trojice členů japonské mafie - jakuzy. A navíc je v ten samý den nalezen mrtvý ředitel tamějšího muzea. Po nějaké době začíná mít Brad tušení, že smrt ředitele a krádež vzácného medvídka z jejich domu má spojitost.

Svět je malý

Mazaný medvídek může rozhodně na první pohled vypadat jako nevinná četba pro děti, ale jak jasně hlásá titulek - "Krimisérie jen pro dospělé". V knize se však s medvídky nikdo mazlit nebude, spíše naopak. Jsou unášeni, nahrazováni přesnými kopiemi a slouží tak jako prostředek k vydělání pěkného balíku peněz. Zkrátka to vypadá na pěkně nečistou a mazanou hru.
A příběh je to při tom vcelku prostý, ze samotného počátku možná až k neuvěření. V malém městečku se i přes všechen klid a mír stane zločin, a to zrovna manželům Lyonovým, sběratelům starožitných plyšových medvídků. Postupně začíná příběh nabírat na obrátkách a skutečná akce začíná s příchodem trojice členů japonské mafie.
Pak už je čtenář unášen ve víru událostí, který toto zjevení Japonců zapříčinilo. Od té chvíle se z Mazaného medvídka stává regulérní detektivka se vším všudy. A i když kniha obsahuje trochu pomalejší rozjezd, John J. Lamb čtenářovi dává k dispozici si přečíst dalších zhruba dvě stě stran plných akčního vyšetřování.

Humor a přímost

Brad Lyon oplývá vším možným. Hezkou ženou, velkou sbírkou krásných plyšových medvídků, dedukčními, komunikačními a jinými schopnostmi nebo třeba i smyslem pro humor, díky němuž je kniha hezky okořeněna a není z ní pouze suchá detektivka. Bradovy vtipy dodávají příběhu šťávu, bez níž by to nebylo ono. Chvílemi jsou přátelské, jindy ironické, někdy zase morbidní, a tento vysloužilý policista je za pomocí John J. Lamba umí hezky střídat.
Jak už bylo řečeno, děj je docela prostý, dojde sice k pár zvratům a zásadním odhalením, které nakonec pozmění děj a odhalí tak pravého vraha, jenž na to na první pohled nevypadal, ale Mazaný medvídek by si rozhodně zasloužil větší propletenec. Autor si očividně ponechal nějaké rezervy, jenže z toho tím pádem vyšla kniha s přímou dějovou linkou.
Nic to však nemění na tom, že Mazaný medvídek je pohodovou, ale zároveň akční knihou, jež potěší mnoho čtenářů se sklonem vyhledávat zajímavé detektivní příběhy - přeci jen¸ který policista sbírá plyšové medvídky? A ještě to probírá s dalším chlapem?

Název: Mazaný medvídek
Autor: John J. Lamb
Originál: The Berkley Publishing Group, 2007
Česko: Moba, 2013
Formát: 264 stran, hardback
Překlad: Květa Palowska a Soňa Krollová
Obálka: Marcel Bursák
Tagy: Mystery, Crime


> ZDROJ(E): Moba (obálka)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Moba.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »