[Recenze] | Samantha Shannonová - Kostičas


Dvacátý Kostičas je jedinečný


Nakladatelství Host se svým novým titulem láká na připravovanou sekci young adult (alias YA) literatury, v níž Kostičas figuruje jako vlajková loď. To, že nakladatelství do Kostičasu vkládá velké naděje, není jen tak. Kniha je totiž velmi nadějným počinem na poli literatury a jistě se dočká velké pozornosti.

Londýn, rok 2059. Nedaleká budoucnost, jejíž představa je od ostatních odlišná. Vše se točí okolo Paige Mahoneyové a jejích zvláštních schopnosti – ta je jasnovidka, která se snaží ze všech sil nepadnout do spárů města Scionu a její nadvlády. Paige má se svým jasnovidectvím schopnost proniknout do další sféry, do éteru a ovládat tak duchy na svou ochranu a svých blízkých.
Paige se změní život v okamžiku, kdy díky svými schopnostmi usmrtí dva lidi. Devatenáctiletá dívka tak utíká před spravedlností, ale ta na sebe nenechává dlouho čekat. Útěk se však nepovede a Paige končí neznámo kde. Brzo poznává, že se ocitla v Oxfordu, městě, které dle všeobecného myšlení neexistuje, a jenž ovládají takzvaní Refájci, rasa podivných bytostí, jež údajně chrání svět před vpádem stvůrných nepřátel Emejců.
Nyní je pouze na Paige, jak naloží se svým životem. Bude vzdorovat a snažit se utéct nebo podstoupí dvě zkoušky, které jí zajistí klidný život mezi Refájci?

Komplexní prvotina

Samantha Shannonová je dvaadvacetiletá autorka z Anglie, jejíž knižní debut Kostičas zaznamenal velký úspěch. Přitom tato kniha má být pouhým prvním dílem plánované sedmidílné série, kterou se chystá vydat nakladatelství Bloomsbury (u nás se Kostičasu ujal nakladatelství Host). Už díky tomu je Shannonová považována za novou J.K. Rowlingovou, což autorce lichotí, ale říká, že by byla ráda první Samanthou Shannonovou.
Což se jí daří, protože podobností se slavným Harry Potterem je zde pouze pomálu. Lze říct, že i mladá začínající autorka má s ostřílenou Rowlingovou stejné základy spisovatelského umu. Respektive stejnou schopnost psát chytlavé a barvité popisy. Ty jsou stručné, ale zároveň dostačující a všeříkající, takže se zde v hojné míře dostává i na akci a spoustu zajímavých dialogů.
Ty jsou také v knize kapitolou samy pro sebe. Autorka je píše s přehledem, čiší z nich jistota a důvěryhodnost, nebudí dojem umělosti, jak mají dnešní dialogy ve zvyku. S popisy tak vytvářejí lákavou kombinaci, která chytne a nepustí.
Tyto základní znaky jsou pro Rowlingovou i Shannonovou společné, ovšem to další je u každé z autorek diametrálně odlišné. Zatímco Harry Potter (alespoň první díly) je spíše pohádkovější, Kostičas cílí na starší čtenáře. Ať už je to díky promyšlenosti a jisté složitosti příběhové linie, nebo také násilí a brutality, jež se v knize vyskytuje.
Co nejvíc člověka překvapí, je to, jak je Kostičas na prvotinu komplexním dílem, který je sice ze začátku těžší na pochopení, ale jakmile se čtenář začte a pochopí, o co jde, bude uchvácen imaginací a obrazotvorností Samanthy Shannonové. Nechá se unést velkým příběhem velkých emocí o tom, jak se ze spodiny společnosti stávají bojovníci, kteří bojují za víru, jíž ještě před chvílí opovrhovali.

Mix fantasy a sci-fi, vzniká young adult

Kostičas je vůbec první knihou ze žánru young adult, kterou se nakladatelství Host rozhodlo vydat a nutno říct, že vůbec nešláplo vedle. Je sice na pováženou, zda se do této kategorie kniha přímo řadí, ale určitými prvky splňuje kritéria.
Je škoda, že je Kostičas na svém začátku tak chaotický, Shannonová na čtenáře vychrlí desítky pojmů a jeho jedinou záchranou je slovník na konci knihy, jenž by mu měl pomoct zorientovat se. Postupem času se však mnohé věci vysvětlují, takže pokud bude člověk trpělivý, dostane se mu pořádného příběhu.



Název: Kostičas
Autoři: Samantha Shannonová
Série: Kostičas #1
Originál: Bloomsbury, 2013
Česko: Host, 2014
Formát: 480 stran, hardback
Překlad: Lenka Kapsová
Obálka: Andrej Nechaj


> ZDROJ(E): Host (obálka) | The Bone Season Wiki (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Host.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

5 komentářů

komentářů
Anonymní
1. května 2014 v 9:26 delete

Ešte dve-tri nadšené recenzie si prečítam a tú knihu si pôjdem fakt kúpiť. Pôvodne ma vôbec nezaujala a nemyslela som si, že by ma mohla baviť, ale tie pozitívne reakcie sa nedajú ignorovať. Pekne napísané :)

Reply
avatar
1. května 2014 v 9:37 delete

Už když jsem si na knihu chmátla na sraze v Brně, věděla sem, že ji musím mít, když ji na mě potom vyplivl na fb Host, bylo mi jasné, že ji budu mít brzo, teď, když jsem četla tvou recenzi (což je snad navíc prve, co čtu recenzi od chlapa), nevím, jestli si ji nemám objednat hned (tento měsíc asi zase nevyjde se krotit)! Super recenze :-)

Reply
avatar
1. května 2014 v 9:56 delete

Hmhm jdu číst Ve stínu černých ptáků, ať se můžu dostat ke Kostičasu! :) Skvělá recenze!

Reply
avatar
1. května 2014 v 9:57 delete

A jenom malý detail: máš dole v tom bibliografickém shrnutí asi špatně autora ;)

Reply
avatar
7. května 2014 v 19:53 delete

Na Kostičas je jen samá chvála, o to víc se nemůžu dočkat, až se ke knížce dostanu. I když to srovnání s Rowlingovou mně docela vytáčí, protože se to v rámci propagace knih píše skoro všude. ;)

Reply
avatar