[Recenze] | Gillian Flynn - Zmizelá

Amy Elliotová-Dunnová si hraje na zmizelou ve velkém stylu




Audio vydavatelství OneHotBook zásobuje v tomto roce posluchače samými dobrými kousky. Výjimkou není ani audiokniha Zmizelá. Knižní předloha, jejíž autorkou je Gillian Flynn, se u nás těšila a stále těší velké oblibě. Vše navíc hraje ve prospěch (audio)knihy fakt, že 2. října vtrhne do kin filmová adaptace.


V den pátého výročí svatby se po Amy z ničeho nic slehne zem. Nick je bezradný, jelikož všechno ukazuje na to, že byla jeho manželka zavražděna. A co je horší, policie si podle důkazů myslí, že to udělal on sám. Nic Dunne tedy neváhá a bere věci do svých rukou. S pevným odhodláním nasazuje své úsilí s cílem najít svou zmizelou ženu. Avšak to ještě netuší, že nic není takové, jaké se zdá být...

Příběh s mnoha zvraty

Zmizelá je v prvé řadě propracovaný psychologicko-sociální román v kombinaci s thrillerem. A to, zda byl tento mix dobrým krokem, není vůbec pochyb. Příběh je totiž popsán svižně a poutavě, Gillian Flynn sice zprvu dost pomalu, ale za to vytrvale s přesně daným tempem přidává na otáčkách a odhaluje pravou tvář ústřední dvojice a jejich vztahu.
Ač se to na první pohled nezdá, Zmizelá tedy disponuje zajímavým příběhem a mnoha dějovými zvraty. Autorka se nerozpakuje a plně využívá prvku překvapení ve svůj prospěch. Snaží se šokovat a daří se jí to. A dokonce ne jen jednou.

"Flynnová je geniálně zručná autorka a její poslední kniha je tak temná, plná zvratů a dokonale přesvědčivá, že si vlastně pohrává s vaší myslí."
- Daily Mail

Surovec a psychopatka. Nebo naopak?

Jestliže mne Zmizelá překvapila po obsahové stránce, tak po stránce audio zpracování mi vyrazila dech. Kniha je sama o sobě dost výrazným počinem, ale Jana Stryková (Amy Elliotová, Dunnová) a Jan Zadražil (Nick Dunne) postavám vdechli život, čímž vlastně člověku přibližují, jak by se takováto situace odehrávala v reálu. Oba dva protagonisté totiž hrají, doplňují se a vytvářejí tak hustou atmosféru, že by nestačilo ani deset rukou s noži, aby ji posluchač stačil nakrájet.



Stejně jako v knize, i tady se herci musí rozjet. Zprvu jsem neměl z poslechu dostatečný prožitek, zdálo se mi, že Jana Stryková i Jan Zadražil se do svých rolí teprve dostávají, že se s nimi ještě dostatečně nesžili. Což vede k domněnce, že takový bude poslech celou dobu, ale opak je pravdou. Jak příběh graduje, narátoři se do toho pokládají a od druhé poloviny se jedná o jedno velké drama, které nelze jinak, než poslouchat po několika kapitolách v kuse s otevřenou pusou a zatajeným dechem. Hudební doprovod opět hezky doplňuje celou audioknihu a vyobrazuje tak příběh ještě o něco v temnějších barvách.
Zmizelá rozhodně stojí za poslech, protože když už během něho prožíváte chvíle s hlavními hrdiny a nemáte problém vykřiknout své pocity na celý pokoj, tak víte, že Gillian Flynn dokázala sepsat hodně dobrou knihu, kterou pak OneHotBook věrně přeneslo do audio podoby.

Za poskytnutí recenzní audioknihu děkuji vydavatelství OneHotBook.

Knihu lze koupit na stránkách Audiotéky.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
24. září 2014 v 20:28 delete

Mě se to nelíbilo :) Přestřelený konec.

Reply
avatar
26. září 2014 v 9:20 delete

Skvělá recenze! :-) Tu knihu si chci hrozně moc přečíst, a po téhle recenzi i zakoupit audioknihu. :))

Reply
avatar