[Recenze] | Robin Sloan - Ajax Penumbra 1969

Jak Ajax Penumbra ke své práci přišel



Kniha Nonstop knihkupectví pana Penumbry se stala oblíbenou nejenom u nás v Česku, ale také ve světě. Autor se však odhodlal napsat k románu i novelu, malý prequel, cože to vlastně předcházelo Nonstop knihkupectví pana Penumbry. Nakladatelství Host Ajaxe Penumbru 1969 vydal nedávno jako e-knihu, tak se jí pojďme podívat na zoubek.

Pátrání začíná

Ajax Penumbra se nachází v San Franciscu, kde prochází různé knihovny, knihkupectví, archivy a muzea. Hledá a hledá. Pátrá totiž po stopě jednoho konkrétního, starého a značně důležitého titulu. Po knize Techné tycheon, která byla vydaná v nemálo výtiscích a těch několik dochovaných je nesmírně vzácných. Stopa ho dovedla až do San Francisca, kde se také zastaví u knihkupectví vklíněného mezi italskou restaurací a čínskou lékárnou. Na místě, kde by si jaktěživ nemyslel, že o Techné tycheon budou vědět.

O vytrvalosti knihkupců

Ajax Penumbra 1969 je e-kniha o zhruba 70 stranách, která příběhově předchází románu Nonstop knihkupectví pana Penumbry. Autor nás v ní seznamuje s Ajaxem Penumbrou, hlavním hrdinou příběhu, který sice není na honbě za pokladem, ale za neméně vzácnou knihou v San Franciscu.
Tahle e-kniha (nebo spíše novela) dokáže upoutat od samého začátku, kdy je navozena tajemná atmosféra a člověk přesně neví, co má očekávat. Z počátku se dočká zejména úvodní popisné pasáže, která se rázem přehoupne v návštěvu na první pohled docela frivolního knihkupectví. Následující řádky však mají tendenci víc a víc vtahovat do děje, čemuž velkým dílem přispívá strategie Roberta Sloana.
Ten v příběhu uplatňuje psaní ve druhé osobě čísla jednotného, což se zase tak často nevidí. Příběh tak zvláštně oživí a nasaje intimní atmosféru. Během okamžiku jsem měl k Ajaxi Penumbrovi o něco blíž. Na jednu stranu za to může fakt, že na chvíli jste prakticky Ajaxem Penumbrou vy sami. Na "vině" je také  samotné vyprávění o mládí hlavního hrdiny, během něhož se seznámí s Claudem Novakem - bláznem do počítačů, s kterým sdílí svoji vášeň pro knihy.

Velice příjemný prequel k samotnému románu (na který se brzo také vrhnu). Mile mě překvapilo, že si mě povídka dokázala udržet od začátku až do konce. Mělo to hlavu a patu, zajímavý děj, dobře vykreslené postavy. Po této novelce jsem tedy na Nonstop knihkupectví jen a jen zvědavý :)
- komentář po přečtení knihy
Po zbytek knihy autor vsadil na jistotu - třetí osobu jednotného čísla. Přesto si však stále kniha dokáže uchovat ze své zvláštnosti a pokračuje dál ve svém tempu. Příběh je zahalen do mírně průsvitného hávu tajemství. I když se nejedná o nic vážného, dokázalo mě to donutit číst dál a zjistit, zda se záhada neznámých knih a návštěvníků ke konci vyřeší.
Robin Sloan na malém prostoru operuje s grácií a zachovává si důstojnost. Příběh je celistvý, má zápletku, hezky vykreslené postavy, dobré dialogy. Je sice fakt, že by mohl být o něco málo svižnější, jelikož jsem měl po přečtení pocit, že se toho zas až tak moc neudálo, ale přesto se kniha četla dobře, autor má příjemný styl.
U všech knihkupců - zkuste to a přečtěte si to. A nezapomeňte, festina lente!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Host.

Knihu lze koupit na e-shopu nakladatelství Host.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
18. listopadu 2014 v 19:15 delete

Škoda, že nejsem fandou e-knih, tuto novelu bych si ráda přečetla. :-)

Reply
avatar
18. listopadu 2014 v 22:15 delete

Mrzí mě, že je to e-kniha, nemám si to moc kde "přehrát", ale asi to stejně nějak zkusím získat a přečíst, protože Nonstop knihkupectví jsem milovala a tohle bude to samé. Na ty popisy se těším, už jenom z toho článku jsem se zas dostala do takové té nálady ala ano, všechno mi to popište, uličky, lékárny, poházené knihy.. Mě ta (ne)svižnost asi vadit nebude, protože tím umístěním budu v ráji

Reply
avatar