Petra Neomillnerová - Amélie a tma

Petra Neomillnerová, populární autorka fantasy sérií Tina Salo nebo Zaklínačka Lota zabrousila i do oblasti dětských příběhů. Ze snažení vyšla její první dětská kniha - Amélie a tma, která se navíc dočkala i audio zpracování.

Jako audiokniha je svou stopáží velice krátká. Jakpak také ne, když se jedná o převod dětské knihy do zvukové podoby. Dvě a půl hodiny (které zahrnují celkově dvanáct kapitol) tedy uplynou jako voda. Jednak díky své krátkosti a také i díky zpracování. Audiokniha Amélie a tma je totiž koncipována jako malá dramatizovaná četba. To znamená každou postavu mluví jiný člověk, kteří navíc čtou i popisné pasáže (ty třeba nejsou v rozhlasové hře).

Načtení Amélie a Markétky, tedy holčičí ústřední dvojice, se ujaly Nikola Votočková a Vladana Drvotová. Je možné, že se posluchači budou ze začátku chvíli plést, neboť obě disponuji na první poslech vcelku podobným hlasovým projevem. Potom už nebude problém jednotlivé postavy odlišit.

Obsahově je Amélie a tma přesně to, co lze od dětské knihy očekávat. Lehce předvídatelný děj (z pohledu dospělého čtenáře/posluchače), použitý lehký jazyk a zápletka, která má tendenci zaujmout, avšak není nijak hlubokomyslná. Amélie a tma je totiž knihou, která oslavuje přátelství, jež se rodí za zvláštních podmínek a přetrvává za každou cenu.

Zpracování audioknihy je však chabé. Právě záměr učinit z ní dramatizovanou četbu jí dost škodí, neboť hlavní protagonistky sice dostávají dostatek prostoru, ale ostatní účinkující už nikoliv. Navíc třeba projev Františka Špergla je unylý a téměř robotický. Výsledek je pak nicneříkající a suchopárný. Nejlepší by tedy bylo, pokud by audioknihu načetl pouze jeden člověk, nebo se vystříhaly všechny popisné pasáže, které celistvost textu v audiu narušují. Z Amélie a tmy by totiž byla velmi pěkná rozhlasová hra se zajímavým zvukovým doprovodem (jež sice nenadchne, ale také neurazí).

Audioknihu lze koupit na stránkách Audiotéky.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »