[Recenze] | E. Lockhartová - Ostrov Lhářů

Ostrov Lhářů je kniha, která sice spadá do škatulky Young Adult, ale není to úplně typický zastupitel tohoto žánru. I když se to v knize hemží teenagery, kteří řeší svoje vlastní - dalo by se říci až dětinské - problémy, na pozadí se odehrává něco většího. A právě proto dokáže Ostrov Lhářů člověka přitáhnout.

V tomto hodnotícím textu nebudu ani nastiňovat děj. Ať už z důvodu, že si jej lze přečíst na všech ostatních blozích, nebo také proto, že pak jistě přijdete již o kus prožitku. Abychom si rozuměli, cíleně Young Adult literaturu nevyhledávám. Maximálně v případě, když se o knize hodně mluví (například v případě Hvězdy nám nepřály), nebo když mě náhodou něco zaujme. Což se Ostrovu Lhářů podařilo. Něco dávalo tušit, že se nejedná o klasickou young adult jednorázovku, ale naopak má nějakou přidanou hodnotu. Hodně mě přilákalo téma lží. Ne že bych třeba doma lhal od rána do večera, ale... každého přeci musí aspoň trochu zaujmout tajemný příběh mladé dívky, kde není všechno jasné. Či ne?


Nedokážu popsat přesně čím, ale ihned od začátku jsem se do čtení ponořil a notnou chvíli se od knihy neodtrhl. Svou roli jistě hrají krátké - a mnohdy velmi kraťoučké - kapitoly, díky čemuž má člověk pocit, že příběh rychle utíká (a přitom tomu tak skutečně je). A pak také zvláštní členění odstavců, které zprvu působí mírně podivně. Po chvíli jsem si však uvědomil, že vzhledem ke stavu Cadence to "zvláštně" pasuje. Toto členění tak pouze podtrhuje psychický stav hlavní hrdinky. A pokud se trochu vzdálíme - Cadence mi určitým způsobem připomínala Alenku v Říši divů. To, jak jsou všichni kolem ní zamlklí, podivní, ani ona sama chvílemi neví, co dělá... Vše je tak nějak snové a zahaleno stínem, který vy sami budete chtít s přibývajícím počtem stran víc a víc odhalit.

Právě pro to je dle mého Ostrov Lhářů tak oblíbený. Pro ten prvek napětí, kdy určitou chvíli nevíte společně s Cadence, co se stalo a musíte pouze jediné - nechat se vést E. Lockhartovou, která vám krůček po krůčku odhaluje útržky informací. Líbilo se mi, že jsem nečetl klasickou Young Adult literaturu. Samozřejmě, i tady byl základ ve skupině puberťáků společně s romantickou linkou, ale vědění, že to není pouze o zaláskovaným vztahu mi dovolovalo si knihu pořádně vychutnat. Navíc autorka dokáže člověka opravdu napnout.



Přesto musím říct, že závěr jsem před velkým rozuzlením prokouknul. Ne úplně, ale měl jsem tušení, co se zhruba stalo, takže zas takové překvapení pro mě finále nakonec nebylo. I tak jsem si však čtení Ostrova Lhářů užíval. Myslím, že kniha je perfektní zpestření letních dnů, chuťovka, při níž se nemusí nijak soustředit. Jen možná budete hodně, hodně, opravdu hodně zvědaví, jak to s Cadence ve skutečnosti je. Věřte mi - dovíte se to. A budete koukat.

◀ Hodnocení: 80 % 

V případě, že Vás Ostrov Lhářů zaujal, neváhejte navštívit stránky nakladatelství Host a podívat se na bližší informace.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

5 komentářů

komentářů
10. července 2015 v 17:11 delete

Tak jsi první, kdo mě na knihu nalákal. :-D Ale spíš vyzkouším e-book nebo si ji půjčím z knihovny. Není to můj obvyklý žánr. A moc chválím fotky. :-)

Reply
avatar
10. července 2015 v 17:53 delete

Ostrov lhářů jsem četla a líbilo se mi to moc! Skvělá recenze:)

The Lizz/ rainbow-bookshelf.blogspot.cz

Reply
avatar
12. července 2015 v 0:15 delete

Já - si - tu - knihu - chci - přečíst - hned - teď!!!!! :D

Reply
avatar
12. července 2015 v 15:36 delete

Tak tenhle kousek mě láká čím dál tím víc ;)

Reply
avatar
12. července 2015 v 19:05 delete

Ahoj! Ostrov lhářů už mám nějaký ten pátek zarezervovaný v knihovně a netrpělivě čekám, kdy se dostane až ke mně. Kdybych nad ním ale váhala, po přečtení tvé recenze by bylo po nerozhodnosti... :-)

Reply
avatar