[Recenze] | Richard A. Knaak - Mág Gryf


Richard A. Knaak se rozhodl vrátit k světu Dragonrealmu a skrze sérii Legendy odhalit, co všechno předcházelo době, kdy se na scéně objevil Cabe Bedlam. A je to návrat ke kořenům s velkou grácií. Čtenář, který alespoň četl některou knihu z původní série Dragonrealm, se zde znovu setkává se starými známými postavami, mezi něž patří zejména čarodějka Gwendolyn, záhadný Gryf a jeho pobočník Toos, temný Azran nebo také černokněžník Shade společně s Temným koněm. Avšak jak Páni draků, tak i Mág gryf se točí zejména okolo postavy Nathana Bedlama, mága, jenž hraje velmi důležitou roli ve Válce o změnu.

Americký spisovatel má kromě své původní tvorby na svědomí také některé knižní tituly inspirované herními sériemi (WarCraft a Diablo) a úspěšně se také zapojil do série Dragonlance. Právě proto lze říct, že číst Richard A. Knaaka je osvědčený tah. Američan má totiž bohaté zkušenosti s psaním dobré – leč mnohdy spíše oddechové – fantasy.

Mág Gryf se zaměřuje, jak už název napovídá, více na budoucího lorda Gryfa, jehož minulost je zahalena hávem tajemství. Postava Nathana Bedlama je tu trochu upozaděná, ale v konečném výsledku to na kvalitu díla nemá žádný vliv. Knaak naopak prostor, který svým postavám dává, vyvažuje z předchozího dílu, jenž se na Nathana zaměřoval téměř celou dobu. Je tak příjemným zjištěním, že se v knize více řeší charaktery jako třeba Gryf, Azran či Shade. I ty totiž mají kromě mocného mága neustále co nabídnout, neboť Richard A. Knaak nezastavuje a pořád přichází s mnoha fakty a informacemi, jež svět Dragonrealmu oživují a čtenáři tak doplňují mezery.



Americký spisovatel umí člověka navnadit, napnout ho a v nemálo případech ho i překvapit. A protože umí psát opravdu poutavě, vyznívá to vše daleko víc. Přestože je Knaakův styl tak trochu schematický a neměnný, stále dokáže zohlednit všechny aspekty, které by měla dobrá fantasy mít. Včetně propracovaného světa, bohatých popisů či důvěryhodných dialogů. Jak Páni draků, tak i Mág Gryf tyto požadavky splňuje, takže není žádný problém se v klidu začíst a poté nervózně otáčet stránku za stránkou v obavách, jak to s hlavními hrdiny nakonec dopadne.



Nová trilogie odhaluje postavy a celou Dračí říši ve světle dosud nevídaným. Mág Gryf kvalitativně navazuje na první díl a Knaak po celou dobu drží laťku stejně vysoko. Díky všem bojovým scénám, které se v knize nachází a které dokáže americký spisovatel popsat vskutku skvěle, je druhý díl ještě o něco lepší než první. Pokud tedy váháte, směle se pusťte do čtení, stojí to za to.

◀ Hodnocení: 95 % 

V případě, že Vás Mág Gryf zaujal, neváhejte se podívat stránky nakladatelství Fantom Print.

Recenze psaná pro web Fantasyknihy.eu.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
15. srpna 2015 v 16:51 delete

Já od Knaaka četla dva díly WarCraftu a žila jsem si to. Mám problém vždy začít od autora jiné knihy z jiné série, tak to snad překonám a zkusím po tvé vydařené recenzi i Dragonrealm

Reply
avatar
17. srpna 2015 v 22:37 delete

Ta obalka vypada moc hezky :-) pekne laka :-D

Reply
avatar