[Recenze] | Tereza Matoušková - Děti vánice


Od doby, co jsem četl autorčiny předcházející knihy (Hladová přání, Vílí kruhy) už uběhl nějaký čas. Na začátku tohoto roku jsem měl možnost se přesvědčit, zda Tereza Matoušková ve svých kvalitách neklesla a zda stále dokáže sepsat poutavý příběh.

Hned na úvod řeknu, že Děti vánice jsou rozhodně zdařilým dílem v kontextu autorčiny tvorby. Jako první z jejích knih jsem četl Vílí kruhy a následně teprve prvotinu s názvem Hladová přání. Vílí kruhy byly temné, chvílemi zvrácené a pro mě možná jakýmsi způsobem trochu překombinované. Hladová přání se mi líbila pro svoji přímočarost a jasný tah na branku - představit krutý svět s dobře rozpracovanou psychologií postav a zajímavou zápletkou.

Proto se mi v tomhle ohledu líbí i Děti vánice, které mi v lecčems hodně Hladová přání připomínaly. Navíc se tu setkáváme s již známými postavami z předchozích knih - například Zorenou, Femorianem či Atalanem. Všichni se chovají trochu jinak. Řekl bych, že asi vyspěleji a s jistou dávkou odstupu (když to situace umožňuje), což je rozhodně pozitivní, neboť bez žádného viditelného posunu v myšlení a jednání by Děti vánice byly pouze prvoplánovým fantasy románem.


Na knize oceňuji autorčino pomyslné rozdělení na dvě dějové linie - z minulosti a ze současnosti. Hezky se střídají a vždy je to pro příběh dobrým oživením, když dojde k výměně času a prostoru a navazuje se jinou částí příběhu. Já si minimálně toto střídání vychutnával a bylo pro mě vzrušující dozvědět se něco o postavách z jejich minulosti.

Děti vánice mají necelých 200 stran a je to znát, když se opravdu začtete. Nebudete mít problém knihu během dvou dní přečíst a s jistým pocitem zadostiučinění jí pak odložit do poličky. Děj rychle ubíhá, rozhodně svižněji než třeba u Vílích kruhů, a i když je příběh přímočařejší, autorka ráda překvapí pár pěknými zvraty.

◀ Hodnocení: 75 % 

Za recenzní výtisk děkuji autorce a nakladatelství Epocha.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

1 komentářů:

komentářů
9. října 2016 v 18:06 delete

Od autorky jsem zatím nic nečetla, ale hodlám to změnit! :)

Reply
avatar