Číst Goona se vyplatí

Když Verča z Knižní louky pořádá ten komiksový maraton a Comics Centrum háže jednu pecku za druhou, nedá mi to a musím sepsat pár řádků o tom, že vychází třetí Goon a hlavně také - proč si tuto sérii musíte přečíst.

Goona (respektive první dva vyšlé díly) jsem dostal od Comics Centra ke zrecenzování již před rokem, kdy jsem docela dost začal pronikat do komiksu. Předtím jsem sice o obrázky s bublinkami projevoval též zájem, ale ne tak velký, jako je tomu teď. Nemůžu říct, že by za onen zlom mohl zrovna Goon, ale rozhodně přiznávám, že k tomu hodně pomohl. Proč a čím, říkáte si?

Odpověď na otázku "Proč?" je ještě celkem jednoduchá - jak už jsem říkal, v té době se mi dostalo pod ruce jen málo komiksů, takže si troufám tvrdit, že v té době jsem hodně rychle rozpoznal kvalitní komiks. Dnes už mi to docela splývá a není úplně snadné říct, že tohle je to nejlepší, neboť brzo se k vám může dostat ještě něco víc hustodémonsky krutopřísnějšího.

Na otázku "Čím?" jsem však nucen sepsat řádků trochu víc. Goon mě dostává díky více faktorům - scénáři, kresbě, implementovaným akčním pasážím a vtipným hláškám. Také tím, že je určen spíše pro starší a vyzrálejší čtenáře. To jde ruku v ruce s tím vtipem, protože Goon není jen komiks s bezduchou náplní - je plný peprných dialogů, pop-kulturních odkazů a gagů, jež by mládež nepochopil a neocenila. Ten prvek překvapení v Nic než utrpení je nepopsatelný.

Směs zvráceného vtipu, ostrých slov a perfektní kresby je tím hlavním, co na komiksu čtenář ocení. V jednu chvíli doprovází Goona a Franka temné, atmosférické prostředí, v tu další se pak mydlí s nepřáteli hlava nehlava, kulky sviští, sekery lítají, rány pěstí padají na ksichty všech zombích ksindlů. Karta se vzápětí obrací, když si Powell udělá z příběhu ještě větší srandu a nasazuje do hry svůj specifický humor.

Zvlášť když zjistíte, jak je Goonovská série vůbec postavena. Eric Powell si dělá srandu jen tak, ale dělá si ji z postav, z příběhu, z celého komiksu a i vlastně ze sebe. Ten, kdo Goona nebere vážně, je rozhodně připraven na hromadu stránek s luxusní kresbou, v rámci níž nechybí ponurost, nebo na druhou stranu barevné hrátky.

Kombinace akčnosti a parodie na všechno možné je super. Oceňuji tak Comics Centrum, že chce čtenářům nabídnout i třetí díl, který dokonce nabídne epický cross-over s Hellboyem. Zkuste dát Goonovi šanci. Pokud tak neučiníte, tak si dost zahráváte, protože k vám určitě přijde domů s velikým hasákem a rozbije vám nábytek. Pak dojde Franky a pokropí celý dům kulkami z Thompsona!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Goon 3: Samej průšvih

Autoři: Eric Powell, Mike Mignola
Překlad: Hana Studeničová
Rozsah a formát: 128 barev. s., hardback
Datum vydání: 13.4. 2015

Anotace
Všem nemrtvejm přisluhovačům zla a jeho dalším původcům!
Zkuste si něco na počestný obyvatele Lonely Street a budete mít co do činění s Goonem! Ať už jste roboti nebo emzáci, vlkodlaci nebo upíři, zombie nebo gorily (nebo zombie-gorily), to pro Goona nehraje roli – fofrem vám vymlátí všechny zuby z držky, jak tomu nasvědčujou skvělý příběhy v týhle knize. 
Ta je už třetí v rozrůstající se řadě knih líčících vítězství i tragédie samotáře, dost odvážnýho na to, aby se postavil Páteru Monsterovi a jeho příšerný armádě... ehm… armádě příšer. 
A jestli vám to není dost, tak v týhle knize se k němu přidá i Hellboy.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Knihu si lze objednat v edici "Na přání" na stránkách nakladatelství Comics Centrum do 15.3. 2015!

(k dnešnímu dni zbývá už jen nějakých 30 kusů + nemusíte začít prvním dílem, jednotlivé díly se dají číst i samostatně)

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »