[Recenze] | Eric Powell - Goon: Samej průšvih

Název opravdu nelže. Ve třetím Goonovi je to fakticky samej průšvih. Goon a Franky se totiž musí vypořádat s obří zombie opicí i obrovitým lizardem Lagarto Hombrem. A když se na scéně objeví Hellboy? To si už Goon jistě říká, ať se propadne do pekel.

Eric Powell potřetí oživuje dvojici Goona a Frankyho, aby se znovu bránili všem nebezpečím, která na ně číhají. A´ť už se jedná o zombíky, pekelné návštěvníky nebo sličné dámy. Neustále si musí dávat pozor. Na ně samotné by toho však bylo moc, a proto si čas od času přivolají na pomoc své prapodivné známé. Například vlkodlaka Merla nebo vědce Hieronima Slitinu a jeho obřího robota Bruna. Je to skvadra po čertech zajímavá. Minimálně se zombíkama si poradí.

Americký komiksový kreslíř přináší čtenáři opět spoustu zábavy, která se skrývá ve čtyřech fantasmagorických kapitolách. Navíc se zdá, že Powell do toho šlápl a servíruje hned dvojnásobnou porci akce, hlášek, odkazů a bizarních scén. Právě kombinace těchto prvků je to, kvůli čemu je Goon tím, čím je. Na jednu stranu si hraje na vážný komiksový počin, na tu druhou si vzápětí sám ze sebe dělá neskutečnou srandu, paroduje stereotypy, bortí zaryté představy a zkrátka nechává čtenáře, aby se královsky bavil.

Samej průšvih však rovnou nabízí i kombinaci žánrů. Powell povedeně míchá fantasy, sci-fi i hororové prvky dohromady a pak tento koktejl obohacuje pop-kulturními odkazy a hláškami svým osobitým způsobem. A i když je v jeho komiksech přítomna jakási hlavní dějová linie, i tady si v klidu dovoluje několik odboček, jež paradoxně vždy celý komiks zvláštně osvěží a dodají mu řádný drajv.

To se týká zejména bitky Lagarta Hombre s přerostlým Goonem (jež je podle mě krásným odkazem a parodií na Godzillu) a pak také příchodu Hellboye do Lonely Street. Propojení dvou výtvarných stylů je v tomto případě neskutečný zážitek. Zvlášť, pokud jde o specifický výtvarný projev Mika Mignoly. Je krásné pozorovat, jak se liší i samotný přístup ke zpracování. Zatímco Mignola svojí kresbou vytvoří hutnou atmosféru, Powell naopak pobaví, když Goona a Frankyho společně s Hellboyem postaví do dost šílené situace. Tenhle crossover je sice zvláštní kombinací, ale funguje náramně.

Je třeba se naladit na specifický druh humoru, ale jakmile do komiksu zabřednete, nemáte šanci se čtením jen tak přestat. Ať už díky hláškám, nebo díky propracované kresbě. Uběhne to jako voda a vy budete chtít Samej průšvih přečíst znovu. Tak to udělejte, protože to stojí za to.

◀ Hodnocení: 100 % 

V případě, že Vás komiks zaujal, neváhejte se podívat stránky nakladatelství Comics Centrum.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
24. července 2015 v 15:08 delete

Včera a dnes jsem zhltla 1. a 2. díl a musím uznat, že tohle je opravdu pecka! A koukám z tvé recenze, že i 3. díl stojí za to. Nemůžu se dočkat,až se mi dostane do rukou- doufám. Úplně chápu vysokou cenu komiksů, ale na tuhle sérii se vyplatí našetřit. Možná alespoň s druhé ruky.

Reply
avatar
24. července 2015 v 15:12 delete

*z druhé ruky. To je tak, když si to po sobě nepřečtu!

Reply
avatar