Kjell Ola Dahl - Podezřelý

Další kniha ze série severských detektivek, které jsou u nás (ale i jinde) dost populární. To je Podezřelý z produkce nakladatelství Moba. Autorem knihy je Kjell Ola Dahl, který je zároveň autorem dalších úspěšných psychologických thrillerů. Musím se však přiznat, že navzdory tomu si mě nezískal.

Bylo by sice úplně nejlepší, když bych nastínil alespoň něco z děje. Prozradím tak maximálně to, že hlavním hrdinou je policajt Frank Frølich, který se zamiluje do ženy. Má to háček - Elisabethin bratr je známý kriminálník. To je v kostce všechno, dál nemám co vyprávět. Problémem totiž je, že už teď jsem nastínil zhruba prvních padesát stran.

Dál je tu samozřejmě vražda, kterou Frank vyšetřuje. Přimíchá se do toho i menší zvrat a pokračuje se ve vyšetřování. Musím říct, že onen zvrat je na knize asi nejlépe uchopitelný (i když na druhou stranu jeho vyřešení docela předvídatelné), neboť Podezřelý oplývá mnoha hluchými místy. Začátek je nijaký, nezajímavý. Člověk nemůže přímo říct, co si o tom myslet, protože se skoro nic nedozví (to tedy má s hlavním hrdinou podobné).

Po již zmíněných prvních padesáti stranách se zdánlivě dává vše do pohybu, ale jen na chvíli, aby pak zase Kjell Ola Dahl ustrnul a nechal příběh plavat téměř sám od sebe. Vyšetřování totiž nemá čím zaujmout, kromě dvou situací tu nebylo nic, čeho bych se mohl jako čtenář chytit a nepustit. Maximálně tak, co jsem dostal, byla velká psychologická sonda do života jednoho policejního vyšetřovatele. Ani jako thriller Podezřelý neobstává - právě kvůli důvodu výše. Autor mne nedokázal nijak napnout a navnadit. Frank i Elisabeth mi byli absolutně ukradení, neměl jsem proč se o ně strachovat.

Vím, že Podezřelý je koncipován spíše jako psychologický thriller než jako detektivka, ale i jako psychologickému thrilleru se mu nedaří zaujmout. Je až příliš suchopárný a nezáživný na to, aby splnil svoji funkci. Což je škoda, protože ten, kdo se severskou literaturou Podezřelým začne, si o ní učiní zkreslený obraz.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »