[Recenze] | Petra Slováková - Démon z East Endu

Od doby, kdy jsem k Démonovi z East Endu načítal audioukázku, uběhlo už docela hodně času. Až nyní se tedy dostávám k sepsání svého názoru na tuto knihu. Vězte dvě věci - Démona z East Endu musíte mít rozhodně v poličce pro svoji luxusní obálku a zároveň si jej musíte přečíst už jen proto abyste věděli, že není steampunk jako steampunk.

První část cyklu Ve službách královny nás zavádí do období viktoriánské Anglie, jež zažívá průmyslovou revoluci. Sourozenci Liliana a Viktor Kelbyovi pracují jako tajní agenti, kteří plní královniny rozkazy. Udržují v Londýně pořádek a starají se o to, aby jméno Anglie zůstalo neposkvrněno. Čekalo by se, že s jejich schopnostmi to nebude zas tak těžké, ale když mají vyřešit případ mizejících dětí, mají i oni značné problémy.


Když vás kniha chytne už během čtení první kapitoly, je to znak dobré knihy. Což Démon z East Endu bezpochyby je. Již při čtení audioukázky jsem měl velkou chuť pokračovat v načítání dál (s mou vervou by z toho vznikla rovnou celá audiokniha). První kapitola je temná, akční a neskutečně lehce navodí tu správnou atmosféru ponurého Londýna, špinavých a zapadlých uliček, kde se skrývají hrdlořezové. A mezi tím vším se skví dva agenti - vlkodlačice Liliana a její bratr Viktor, který se pyšní mechanickou rukou. Docela zajímavá dvojice, která je plná protikladů. Liliana je akční člověk, jenž se do některých věcí vrhá až bezhlavě, Viktor naopak desetkrát měří a poté jednou udeří. A osobní strážce královny Michael je zejména elegantní a v mnoha věcech pohotový. Tudíž to vypadá na skutečně vyvážený vyšetřovací tým.

To zasazení do alternativního Londýna mě hodně přitahovalo. Kdokoliv píše knihu z období viktoriánská Anglie, má u mě plus. Další plus dostává, pokud má steampunkové prvky. Mix klasického londýnského prostředí s přidanými implementacemi (parostroje, nadpřirozené bytosti, mechanická udělátka, která mohou být ve spojení s lidským organismem) je asi to, co bude čtenáře nejvíce uchvacovat. Díky této přidané hodnotě se navíc nabízí prostor pro prohloubení atmosféry a věrohodnějšího podání například některých lidských vlastností (třeba když téměř celá smetánka opovrhuje Viktorem kvůli tomu, že jeho celé tělo není z masa a kostí).

Když už píšu o těch přidaných elementech... Chcete číst steampunk? Čtěte Démona z East Endu. Chcete na každé stránce vzducholodě, parolodě a další parověci? Tak to máte smůlu, neboť Petra Slováková svoji knihu velice vkusně doplňuje steampunkovými prvky. Zrovna tam, kde se nejvíc hodí, mají svůj smysl. Buďto podtrhují atmosféru, nebo utvářejí nějakou akci, nemají tedy pouze okrasnou funkci. Což si na knize - co se týče toho označení steampunku - cením asi nejvíc a autorku chválím.

Navíc mě nepřestává udivovat jedna věc. Démon z East Endu je brán jako steampunk, ale při čtení jsem měl pocit, že nebýt steampunkově laděného prostředí, tak čtu nefalšovanou detektivku. Která by však jako detektivka rozhodně uspěla, což je velmi úsměvná skutečnost. Všechny věci okolo jsou tedy jakýmsi zlatým hávem, který knihu uvádí ještě v lepším světle. Ať už tedy Démona z East Endu berete jako steampunk, detektivku, nebo nejlépe jako mix obojího, je to proklatě záživné čtení. Ty dva až tři roky autorčiny práce na knize je opravdu znát.


Jediné, co mi na knize vadilo - a je to jen subjektivní pocit -, byly romantické scény mezi Lilianou a Michaelem, které mi k celkovému konceptu a pojmutí příběhu neladily. Nevím, čím přesně, ale zprvu jsem si na ně dost horko těžko zvykal. Po nějaké chvíli už mi ani nepřišlo, že by bylo něco špatně, ale ze začátku mi romantické chvíle přišly jako pěst na oko. Na druhou stranu, právě i viktoriánská Anglie není jen o ponuré atmosféře, ale skrývá v sobě i kus romantismu.

Kdo tedy váhá s četbou, nechť již dál neotálí a začne. Démon z East Endu je kvalitní kousek, do kterého se ponoříte a budete společně s Lilianou, Viktorem a Michaelem hledat způsob, jak démona porazit.

◀ Hodnocení: 90 % 

V případě, že Vás Démon z East Endu zaujal, neváhejte navštívit stránky nakladatelství Brokilon a podívat se na bližší informace.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

3 komentářů

komentářů
18. července 2015 v 11:20 delete

Vážně dobrá recenze - jsi mi připomněl, že se do Démona chci pustit už šíleně dlouho - v květnu jsem si ho konečně pořídila, ale zatím mi nějak nevycházel čas k přečtení. Achjo, proč musím mít tolik nepřečtených knih. :D

Reply
avatar
31. července 2015 v 23:19 delete

Ta obálka je fakt úplně peckovní! :) Steampunk miluju, takže k Démonovi se dříve nebo později určitě dostanu - ale asi počkám, až budu mít tu správnou náladu, detektivky mi totiž sednou jen občas :)

Reply
avatar
1. srpna 2015 v 12:38 delete

Kniha ma už zaujala v kníhkupectve, ale nič som o nej nevedela... Teraz ma tvoja recenzia presvedčila, že stojí za pozornosť. Hádam sa k nej raz dostanem.:)

Reply
avatar