[Recenze] | Holly Black, Cassandra Clare - Železná zkouška


Železná zkouška se mi do povědomí prodrala postupně. Tu na internetu jsem zahlédla její obálku, tam zase odkaz na recenzi. Byla, jak to jen říci, poměrně neodbytná. Později, po několika přečtených recenzích, jsem došla k závěru, že si Železnou zkoušku na svůj čtecí seznam přece jenom připíši a třeba se k ní jednou dostanu. Následně a zcela neplánovaně jsem o ni asi o tři dny později zavadila pohledem v místní knihovně a po krátké úvaze si ji odnesla domů a pustila se do čtení.

Dvanáctiletý Callum Hunt už odmalička ví, že pokud by se někdy zapletl s magií, znamenalo by to pro něj smrtelné nebezpečí. Jeho otec mu to ostatně připomíná každý den. Když pak Cal dostane pozvánku ke vstupním zkouškám do kouzelnické školy Magisterium, je odhodlaný propadnout. I přes veškerou svoji snahu si ho spolu s dalšími dvěma účastníky vybere sám mistr Rufus, největší mág ze všech. Cal zjišťuje, že magie je mnohem zábavnější, než si kdy uměl představit, a také skoro stejně tak nebezpečná. Studenti se totiž učí ovládat magii s vědomím, že jednou budou možná muset zachraňovat svět před obávaným Nepřítelem smrti. Ve škole si Callum vedle nových přátel rychle udělá i nové nepřátele…

Holly Blacková i Cassandra Clareová  jsou dvě úspěšné a světově známé autorky. Obě mají na svém kontě mnoho úspěšných knih především pro děti a mladé čtenáře. Teď se rozhodly spojit své síly a zkušenosti a stvořit novou sérii o tajemné čarodějnické škole Magisterium. Že se asi trochu inspirovaly Harrym Potterem, vás pravděpodobně napadne už po přečtení anotace. Na druhou stranu si zase musíme přiznat, že v dnešní době je skoro nemožné přijít s úplně novým a neposkvrněným nápadem.

Do čtení jsem se pouštěla s obavou, zda-li mě kniha bude vůbec bavit, protože je přece jenom pro mladší čtenáře. To dost dobře dokazují například větší písmena nebo jednodušší děj. Rozjezd a nastínění situace a prostředí se na můj vkus mírně vleklo, nicméně zbytek knihy byl už krásně dynamický a příběh svižný, takže tyto nedostatky byly následně úspěšně zahlazeny. Co se postav týče, hlavního hrdinu Calluma jsem si postupně oblíbila, ačkoliv ze začátku mi přišel otravný a hysterický. I ostatní postavy, hlavně jeho nejbližší přátelé, působily sympaticky.

Nedokážu přesně určit, ve které části knihy došlo k ústřední zápletce. Vždycky vypadalo, že se začne dít něco velkého, vzniklý problém však byl na následujících stranách vyřešen a život studentů plynul víceméně poklidně dál. Pak se však zničehonic a bez varování začaly kupit problémy, děj gradoval, napětí rostlo... Objevil se opravdový problém. A rozuzlení, to se přiznám bez vytáček, mi vyrazilo dech. Rozhodně jsem nečekala nic tolik komplikovaného a promyšleného. Autorky mě nakonec příjemně překvapily.

I když převažují klady, Železná zkouška se nemůže vyhnout ani kritice. Nejvíc mi vadila již zmiňovaná podobnost s Harry Potterem, která byla podle mého názoru občas až příliš okatě, doufám že ne snad záměrně, předváděná. To pak automaticky svádí čtenáře porovnávat. Dál bych ještě vytkla pomalejší začátek a Callumovo přehnané chování, to se však po pár kapitolách srovnalo a z Cala se vyklubal milý chlapec. Moc smyslu mi nedává ani jméno Drew. Z naprosto neznámého důvodu toto klučičí jméno nebylo nikdy skloňováno narozdíl od všech ostatních, takže působilo jako pěst na oko.

Železnou zkoušku bych označila jako méně náročné čtivo. Pokud máte rádi fantasy, kouzla a čáry, případně jste fanoušky Harryho Pottera, myslím, že se vám bude kniha líbit.

Hodnocení: 70 %

Autor článku: Maddie Fiedler

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

1 komentářů:

komentářů
5. ledna 2016 v 10:21 delete

Mne sa táto kniha páčila a už sa teším na čítanie druhého dielu :-) Tá podobnosť s HP mi až tak neprekážala, bolo tam aj dosť odlišných vecí. A súhlasím, záverečné rozuzlenie bolo skutočne dobre vymyslené.

Reply
avatar